Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Selfie med övningskörande kvinna vållar saudisk debatt

Arkivbild.
Arkivbild. Other: AFP

En selfie av en man som lär sin fru att köra bil har orsakat debatt i Saudiarabien, där kvinnor kommer att få sitta bakom ratten från och med juni nästa år.

Det är en bild på ett leende par. Kvinnan har på sig en hijab och mannen en traditionell arabisk huvudbonad. Båda har på sig solglasögon. Kvinnan håller i bilratten, utanför syns konturerna av en parkeringsplats.

Tre dagar efter att Saudiarabiens kung meddelade att kvinnor ska få köra bil i landet tweetade saudiern Faisal BaDughaish selfien med den tillhörande texten "jag började lära min fru att köra bil på en av en privat parkeringsplats på ett säkert och lagligt sätt, i väntan på att lagen träder i kraft.".

Bilden retweetades tusentals gånger. Många svar på bilden var positiva. En man skrev att "vi kommer alla följa dig". En kvinna skrev "i morgon ska min son Azzam lära mig köra bil".

Men alla Twitteranvändare var inte nöjda med bilden. "Skäms du inte eller känner du dig inte beskyddande nog när du lägger upp en bild på henne? Skäms!", skrev användaren Bderr1991.

Vissa meddelanden som Faisal BaDughaish fick var så pass hotfulla att han anmälde dem till landets cyberbrottsmyndighet, enligt BBC Arabic.

Andra Twitteranvändare berättade om att kungens beslut att tillåta kvinna köra bil lett till debatt i deras familjer. En twittrare skrev att hon kommer att lära sig köra bil av sin son eftersom att hennes man inte vill lära henne.

Ultrakonservativa Saudiarabien är det enda landet i världen där kvinnor inte får köra bil. Ifall en kvinna skulle påträffas bakom ratten i landet kan hon arresteras.

Läs också: Beslutet kommer leda till stora förändringar

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.