Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-17 09:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/senaten-bromsar-trumps-mojligheter-att-sla-till-mot-iran/

Världen

Senaten bromsar Trumps möjligheter att slå till mot Iran

Demokraterna Tim Kaine och Tammy Duckworth möter pressen efter omröstningen i senaten.
Demokraterna Tim Kaine och Tammy Duckworth möter pressen efter omröstningen i senaten. Foto: Sarah Silbiger/Getty Images/AFP

Den amerikanska senaten röstade på torsdagskvällen för att begränsa president Donald Trumps möjligheter att själv besluta om militära insatser mot Iran.

Det var med siffrorna 55 mot 45 som senaten röstade för att presidenten måste få godkänt av kongressen innan han startar någon form av militärt angrepp mot Iran.

Presidenten själv har sagt att han kommer att lägga in sitt veto.

I ett inlägg på Twitter i onsdags varnade Trump för att ett beslut som skulle begränsa hans möjligheter att slå till mot Iran skulle visa ”svaghet” och skicka en dålig signal”.

”Om mina händer skulle bakbindas så skulle det vara det bästa som har hänt Iran”, skrev Trump också.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1227661693376962561

Också representanthuset, som ännu inte har röstat, förväntas gå i samma riktning som senaten.

Trots det ser det ut som om president Trump kommer att kunna få sin vilja igenom. Enligt New York Times har varken senaten eller representanthuset nog med röster för att kunna övervinna ett veto från presidenten.

Torsdagens omröstning följde inte partilinjerna. Några av de republikaner som röstade mot presidenten gjorde det med hänvisning till att kongressen sedan årtionden haft rätten att avgöra om USA ska gå i krig eller inte.