Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 05:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/senaten-haver-matteo-salvinis-immunitet/

Världen

Senaten häver Matteo Salvinis immunitet

Matteo Salvini var på plats i senaten när det röstades för att häva hans immunitet.
Matteo Salvini var på plats i senaten när det röstades för att häva hans immunitet. Foto: Andrew Medichini/AP

Den italienska senaten har röstat för att häva den tidigare inrikesministern Matteo Salvinis immunitet, vilket innebär att denne kan ställas inför rätta i ett uppmärksammat fall där han stoppade en grupp migranter från att gå i land i Italien.

TT Text
DN Text

Matteo Salvini anklagas för frihetsberövande. En fällande dom kan ge honom 15 år i fängelse.

Grunden till åtalet är att fartyget Bruno Gregoretti tvingades vänta utanför Italien mellan den 27 till 31 juli förra sommaren. Ombord fanns 131 migranter som räddats ur Medelhavet. Men Matteo Salvini, ledare för främlingsfientliga Lega och Italiens dåvarande inrikesminister, gav inte fartyget tillstånd att gå i land, skriver France 24.

En domstol i Sicilien har begärt att Salvini ska prövas för ”sequestro”, en åtalspunkt som kan översättas frihetsberövande, för att ha berövat migranterna deras rörelsefrihet i juli. För att en minister i Italien ska kunna åtalas för handlingar under sin tid i regeringen krävs att senaten röstar för att lyfta ministerns immunitet.

Fallet är långt ifrån det enda som pågår mot Salvini. Under två år har han varit föremål för fem utredningar, skriver brittiska The Guardian. Inte sedan politikern och mediemogulen Silvio Berlusconi, som dömdes till fyra års fängelse, har Italien haft en politisk ledare med en lika lång lista juridiska fall mot sig.

Merparten av Italiens partier hade tidigare sagt att de kommer att rösta för att rättsprocessen ska få fortsätta. Salvini själv har också uppmuntrat en rättsprocess och hävdar att han hade stöd av regeringen och premiärminister Giuseppe Conte att stoppa fartyget.

– Jag kommer att gå till senaten fullständigt lugn. Det är tydligt att begäran för att få mig prövad kommer att godkännas, sade Salvini i måndags, enligt AFP.

Skulle Salvini ställas inför rätta och dömas för ”sequestro”, en anklagelsepunkt som brukar användas i kidnappningsfall, riskerar han 15 års fängelse.

Under sin tid som inrikesminister, mellan juni 2018 och september 2019, var ett av Salvinis främsta mål att begränsa migrationen i landet. Ett av hans första drag var att stänga italienska hamnar för räddningsfartyg med migranter från Libyen.

25 liknande incidenter som den som nu prövas inträffade under hans ledning, enligt The Guardian. Några av dem är nu föremål för utredning, där åklagare på motsvarande sätt anklagat Salvini för att olagligt ha frihetsberövat migranter.

Salvini avgick som inrikesminister i september förra året efter ett misslyckat försök att få till ett nyval i Italien. I stället blev det en koalitionsregering där Femstjärnerörelsen, Demokratiska partiet och det lilla vänsterpartiet Fria och lika nu regerar ihop.

Salvinis Lega är dock fortfarande Italiens största parti med över 30 procents stöd i landet, enligt de senaste opinionsundersökningarna.

Peter Loewe: Därför vill Matteo Salvini ställas inför rätta