Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 23:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/senaten-rostade-emot-trump-kan-tvinga-honom-till-veto/

Världen

Senaten röstade emot presidenten – Trump tänker lägga veto

01:20. Vad innebär "ett nationellt nödläge"? DN förklarar.

USA:s senat har röstat för att stoppa Donald Trumps nationella nödläge, som gällt sedan mitten av februari. Resultatet kan innebära att nödläget upphävs – men Trump förefaller gå runt senatens beslut. ”VETO!”, skriver han på Twitter.   

Rätta artikel

Den amerikanska senaten röstade under torsdagen emot president Trumps beslut om att fortsätta det nödläge som råder i landet, det trots att republikaner har majoritet i senaten. Nödläget utropades den 15:e februari för att Trump skulle kunna få loss militära pengar för att kunna bygga den utlovade muren mot Mexiko. 

Trump kan för första gången som president bli tvingad till att använda sitt veto efter att han fått senaten emot sig.

Samtliga demokrater röstade emot samt 12 av 53 republikaner. Totalt röstade 59 av hundra senatorer emot, och nu återstår frågan om hur Trump kommer att tackla resultatet. 

Under torsdagsförmiddagen, lokal tid, twittrade presidenten att han var beredd att använda sitt veto om nödvändigt. Och så verkar det bli. ”VETO!” twittrade presidenten efter omröstningen. Senare skrev han även att han ser fram emot att lägga sitt veto, samtidigt som han tackade de republikaner som hade röstat för ”att stödja gränsbevakningen och vår vägg som desperat behövs!”. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1106279613431508992?s=20

Enligt den amerikanska lagstiftningen har presidenten tio dagar på sig att lägga sitt veto.

Flera republikaner gick tidigt ut och meddelade att de skulle rösta emot Trump för att upphäva det nationella nödläget. Det sa bland annat senaten Mitt Romney, trots att han enligt tidningen Politico håller med Trump om att det borde finnas ett hinder vid den mexikanska gränsen.  

– Det är en röst för konstitutionen och för att maktbalansen ska stå i centrum, sa han till tidningen. 

Resultatet av senatens omröstning är anmärkningsvärt av två skäl. Dels för att republikanerna har majoritet i senaten, men trots det gick flera av republikanerna emot sin president. Redan veckan innan omröstningen hade fjorton republikaner meddelat att de skulle rösta mot presidenten, enligt CNN.

Den andra anledningen är att resultatet kan tvinga Trump att för första gången under sin tid som president använda sin rätt till veto och därmed enskilt gå emot senatens vilja. 

– Det är ingen hemlighet att användningen av det nationella nödlaget har genererat en hel del diskussioner, sa senatens republikanske majoritetsledare Mitch McConnell i en intervju i nyhetskanalen NBC news i början av veckan.  

Men Trumps veto kan möta motstånd, enligt nyhetsbyrån Reuters. USA: s representanthus kommer sannolikt den 26:e mars att försöka upphäva president Donald Trumps förväntade veto, sade en demokrat till nyhetsbyrån på torsdagskvällen. För att upphäva en presidents veto krävs att två tredjedelar av kongressen röstar för det. 

I början av veckan blev det känt att Trump ville be kongressen om ytterligare 8,6 miljarder dollar, motsvarande drygt 80 miljarder kronor, för att finansiera muren vid den södra gränsen mot Mexiko, trots att han under sin valkampanj lovade att Mexiko själva skulle stå för kostnaden av muren, något Mexiko har gått ut och sagt att de vägrar göra. 

De ytterligare 8,6 miljarder dollarna ligger till grund för det nationella nödläget som utlystes av Trump och trädde i kraft den 15:e februari.