Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Hillary Clinton hyllade Haiti och kallade president Trump rasist

Hillary Clinton, som gick ur USA:s presidentval 2016 som förlorare, kritiserade på fredagen sin överman Donald Trump skarpt i en tweet, efter presidentens utfall i torsdags mot ”skithålsländer”.

På årsdagen, just den 12 januari, påminde Clinton om jordbävningen i Haiti 2010 som tog livet av 212.000 människor och skadade omkring 300.000. Haiti var ett av de länder som nedvärderades av Trump.

”Årsdagen av den förödande jordbävningen för åtta år sedan är en dag då tragedin ska ihågkommas, hedra styrkan hos det haitiska folket och bekräfta Amerikas åtagande om att hjälpa sina grannar. I stället utsätts vi för Trumps okunnighet och rasistiska åsikter om alla som inte ser ut som han gör”, skriver Clinton, med hänvisning till presidentens uttalande på torsdagen i Vita huset om ”skithålsländer” i Latinamerika och Afrika.

Läs mer: Starka reaktioner mot Trumps ”skithåls”-uttalande

Tidigare under fredagen gick afrikanska och haitiska politiker samt diplomater och kommentatorer ut och kritiserade Donald Trump för det uppseendeväckande uttalandet om länderna.

Under ett framträdande i Chicago på fredagen bekräftade demokraten och senatorn Dick Durbin att president Donald Trump använde uttrycket ”skithålsländer” under mötet i Vita huset. Senatorn för USA-delstaten Illinois sade att ordet kom över presidentens läppar ”upprepade gånger”.

Läs mer: Martin Gelin: Rasism bakom Trumps uttalande om ”skithål”

Durbin befann sig i Ovala rummet när Trump använde uttrycket. Senatorn säger att han ser det som närmast uteslutet att någon president tidigare, ”under Vita husets historia”, använt sig av ord liknande dem ”jag personligen hörde vår president uttala i går”, rapporterar nyhets-tv-kanalen CNN.

– Han sade dessa hatfyllda ord, och han gjorde det upprepade gånger, säger Durbin.

Donald Trump uppges att ha ägnat torsdagskvällen åt att triumferande ringa rådgivare, allierade och vänner för att rådfråga dem om hur de bedömer att ”skithåls”-uttalandet kommer att falla ut i medierapporteringen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.