Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-12 09:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/senatorer-vi-ar-sakra-pa-att-kronprinsen-beordrade-mordet/

Världen

Senatorer: Vi är säkra på att kronprinsen beordrade mordet

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman.
Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman. Foto: Ryad Kramdi/AFP

Flera amerikanska senatorer säger sig nu vara säkra på att Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman låg bakom mordet på journalisten Jamal Khashoggi. Detta efter att ha fått se bevis som den amerikanska underrättelsetjänsten CIA samlat in.

Clas Svahn
Rätta artikel

Allt mer tycks nu peka på att det var Saudiarabiens högsta ledare, kronprins Mohammed bin Salman, som beordrade mordet på Jamal Khashoggi.

Under tisdagen höll CIA-chefen Gina Haspel en hemlig genomgång inför ett antal ledande senatorer från såväl Demokraterna som Republikanerna. Efter mötet uttalade sig flera av dem för journalister som väntade utanför:

– Om kronprinsen ställde sig framför en jury så skulle han fällas på trettio minuter, sa ordföranden i senatens utrikeskommitté, republikanen Bob Corker enligt The Guardian.

Gina Haspel var själv i Turkiet, där mordet ägde rum, och fick ta emot de bevis som de turkiska myndigheterna samlat in. Till detta ska nu läggas CIA:s egna avlyssningar och informationer.

Republikanen Lindsey Graham, som tidigare varit en av kronprinsens största supportrar men som sedan mordet blivit en av de mest högljudda kritikerna av Mohammed bin Salman, sa till reportrar efter mötet:

– Det finns ingen pistol som pekar ut den skyldige, det finns en såg, sa Graham.

– Du måste medvetet blunda för att inte dra slutsatsen att allt var planerat och genomfört av personer som stod under kronprinsens befäl, sa Graham också.

De turkiska utredarna hävdar att Khashoggi styckades med hjälp av en bensåg efter det att han torterats och mördats.

– De åsikter jag hade tidigare har bara förstärkts, sa demokraten Bob Menendez enligt nyhetsbyrån Reuters.

Menendez har tidigare krävt att USA svarar med kraftiga åtgärder mot Saudiarabien och att USA drar tillbaka allt stöd till den saudiska koalitionen i kriget i Jemen.

USA:s president Donald Trump har hittills hävdat att det inte finns några säkra bevis som pekar mot kronprinsen.

Washington Post-journalisten mördades på det saudiska konsulatet i Istanbul den 2 oktober.