Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Senatplats ingen fristad för Assange

Wikileaksgrundaren Julian Assange kommer inte att kunna använda hemlandet Australiens senat som politisk fristad från utlämning eller andra trakasserier.

Harry Evans, tidigare hög tjänsteman i senaten, säger att den politiska immuniteten endast gäller för saker som sagts i senaten. Eventuellt brottsliga handlingar begångna utanför senaten omfattas inte.

Assange meddelade för en dryg vecka sedan att han tänker ställa upp i det senatsval som hålls tidigast nästa år.

Den i Sverige våldtäktsanklagade Assange sitter just nu under husarrest i Storbritannien och försöker till varje pris undvika att utlämnas till Sverige för förhör.

"Vi har upptäckt att det är möjligt för Julian Assange att kandidera till den australiska senaten medan han hålls i husarrest. Julian har bestämt sig för att göra det", skrev Wikileaks på sitt Twitterkonto 17 mars.

Assange förnekar anklagelserna om våldtäkt och hävdar att de är politiskt motiverade.

Wikileaks har publicerat tusentals hemligstämplade dokument på internet och Assange är rädd att ett utlämnande till Sverige kan leda till att han också utlämnas till USA, där han riskerar åtal för spioneri.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.