Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 11:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/sentsov-hundra-ar-av-forhandlingar-ar-battre-an-en-dag-av-krig/

Världen

Sentsov: ”Hundra år av förhandlingar är bättre än en dag av krig”

Oleg Sentsov Foto: Efrem Lukatsky

Den frigivna ukrainska regissören Oleg Sentsov höll i dag sin första presskonferens i Kiev. Han vill att Ukraina ska fortsätta förhandla med Ryssland, men varnar samtidigt för att lita på Kreml.

– I och med nya makthavare finns det en chans att förbättra relationerna mellan Ryssland och Ukraina. President Zelenskyj vill göra det utan att skada våra egna intressen, och det är rätt. Hundra år av förhandlingar är bättre än en dag av krig, sade Sentsov på den streamade presskonferensen. Han höll den tillsammans med Oleksandr Koltjenko, en av åsiktsfångarna som var en del av fångutväxlingen mellan Ryssland och Ukraina i lördags. 

Oleg Sentsov möttes av sin dotter Alina Sentsova när han anlände till Kiev i lördags efter fångutväxlingen. Foto: Sergei Supinsky/AFP

– Samtidigt måste man komma ihåg att det inte spelar någon roll hur mycket en ulv försöker klä sig i fårakläder. Han har fortfarande kvar sina tänder. Jag litar inte på honom, tillade Sentsov.

– Problemet är inte att Putin anföll Ukraina, utan att majoriteten av folket stöder honom. Det handlar om ett imperium byggt på lögner.

Samtidigt passade Sentsov på att tacka den oberoende ryska tidningen Novaja Gazeta, som han hade läst i fängelset. 

– Jag vill särskilt tacka Novaja Gazeta. Tack vare dem kunde jag följa med vad som egentligen pågick i Ukraina medan jag satt i fängelse.

Han uppmanade också till solidaritet med både ukrainska och ryska åsiktsfångar. 

– Vi ska hjälpa ukrainska och ryska åsiktsfångar. Våra egna är förstås närmare oss, men de ryska är också de våra, eftersom de stöder oss. 

Den ukrainska filmregissören hade vid det laget hunnit tillbringa tre dagar i frihet. När hans mobiltelefon ringde mitt under presskonferensen fumlade han lite innan han lyckades stänga av den.

– Jag har inte hållit i de här sakerna på fem år, konstaterade han.

Sentsov skämtade också om att han under sin fångenskap tvingades stifta nära bekantskap med Kremls propagandamaskineri.

 – Det fanns inget att göra i fängelset, så på veckosluten tittade jag på Kiselev (den ryska propagandakungen med sitt eget veckomagasin Vesti Nedeli). Det var mycket lustigt. Vem kan tro på sådant? Men visst var det underhållande, perverst. ”Kisel” är verkligen skicklig på det planet.

Sentsov avslöjade också att han i maj planerade in en andra hungerstrejk. Från maj till oktober 2018 hungerstrejkade han i 145 dagar. 

– Jag höll på att äta upp mig för att sedan ha något att ta av. 

Angående sina närmaste planer sade Sentsov att han tänker bo i Kiev och spela in en film. Till Krim återvänder han ”enbart på en stridsvagn”. Han tackade alla som hade skrivit brev till honom i fängelset och sade att betydelsen av brev inte kan underskattas.

– Alla fångar väntar på brev. Skriv, skriv. Det är ett enormt stöd.