Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Seoul: Nordkorea stärker sin militär

Nordkorea har ökat sina specialstyrkor och skaffat fler stridsvagnar, rapporterade Sydkorea i en så kallad vitbok på torsdagen.

Seoul säger att Pyongyang har 40 kilo plutonium — samma mängd som förut — tillräckligt för 6—8 kärnvapen.

Sydkoreas president Lee Myung-Bak gav i onsdags efter på sitt motstånd mot att återuppta sexpartssamtalen med Nordkorea, med motiveringen att diplomati är enda framkomliga vägen. Kina, Ryssland och i viss mån USA stöder också ett återupptagande. Nordkorea, som hoppade av samtalen förra året, har hittills förhållit sig passivt.

Seoul har förut ansett det nödvändigt att nord gör eftergifter innan samtalen kan återupptas, vilket inte har skett.

Nordkorea har ställt villkor för att låta IAEA-inspektörer bese sina kärnanläggningar i samtal med USA:s förhandlare Bill Richardson, rapporterar japanska nyhetsbyrån Kyodo. Enligt byråns källor vill Nordkorea få sälja 12 000 av sina bränslestavar — som kan producera vapenplutonium — fem gånger dyrare än marknadspriset.

Richardson sade efter sitt besök i Nordkorea i december att USA bör överväga ett återupptagande av sexpartssamtalen, där USA, Kina, Japan, de två Korea och Ryssland deltar. Målet med samtalen är att förmå Nordkorea att skrota sin kärnvapentillverkning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.