Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Serbien stänger för flyktingar till Sverige

Flyktingar som tagit sig över gränsen in i Serbien.
Flyktingar som tagit sig över gränsen in i Serbien. Foto: Dimitar Dilkoff

Serbien meddelade på onsdagen att man inte kommer att släppa igenom några flyktingar som söker asyl i länder bortom Österrike eller Tyskland.

Uppgiften om att Serbien nu stramar åt sina regler när det gäller flyktingar som passerar igenom landet kom via den serbiska nyhetsbyrån Tanjug.

– Flyktingar kommer inte att få passera gränsen om de inte uttryckligen sagt att de ska söka asyl i Österrike eller i Tyskland, sa Serbiens arbetsmarknadsminister, tillika ansvarige för migrantfrågor, Aleksandar Vulin till nyhetsbyrån.

Enligt det första kortfattade telegrammet kommer Serbien att från och med i dag onsdag enbart kommer att tillåta flyktingar som tänker söka asyl i Österrike och Tyskland att passera gränsen.

Omkring 2.000 flyktingar per dag passerar in i Serbien.

Den tyske statssekreteraren Hans-Joachim Fuchtel sade tidigare på onsdagen vid ett möte med pressen i serbiska Leskovac att potentiella asylsökanden får förbereda sig för att återvända snabbt, skriver Blic.

– Jag vill vädja till de människor som tänker gå den vägen att förbereda sig på att snabbt återvända, sa han bland annat.

Fuchtel sa att Serbien ska ses som första asylland och att landet är säkert.

Österrike har tidigare meddelat att man kommer att minska det antal personer som man kommer att bevilja asyl. Enligt landets förbundskansler Werner Faymann ska siffran minskas till hälften mot 2015.

Under de närmaste fyra åren ska Österrike ta emot cirka 130.000 flyktingar.

Tyskland tog emot 1,1 miljoner flyktingar under förra året.

Tidigt på onsdagsmorgonen meddelade Makedonien att landet stänger sin gräns till Grekland för att hindra flyktingar att passera, skriver nyhetsbyrån AFP.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.