Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Sergej Magnitskij: detta har hänt

DN ger en kronologisk genomgång av fallet med Sergej Magnitskij.

Historien börjar år 2007. Det året utför ryska polisen en razzia mot ett investmentföretag vid namn Hermitage capital. Polisen beslagtar företagets datorer och dokument. Företagets anställda får inte veta varför deras datorer beslagtas. De kontaktar då en jurist som får granska fallet.

Juristen är Sergej Magnitskij. I sina undersökningar av fallet upptäcker Magnitskij att företagets tillhörigheter finns hos anställda på det ryska inrikesministeriet. Magnitskij får reda på att anställda på det ryska inrikesministeriet håller på och omregistrerar företaget. De skriver över ägandet av företaget på en morddömd person som blir en så kallad målvakt.

Magnitskijs vidare efterforskningar visade att syftet med omregistrering av företaget handlade om att tillförskaffa hundratals miljoner dollar i redan inbetalade skatter. Genom företaget skickades så fakturor till ryska skattemyndigheten.

De korrupta tjänstemännen på skattemyndigheten gav så skattemiljonerna till ”de nya ägarna” vilka var personer på inrikesministeriet. Affären har i de ryska regimkritiska tidningarna kallats för det största skattebedrägeriet i Rysslands historia.

Hösten 2008 efter att ha samlat in bevisen framlägger Magnitskij dessa inför en statlig undersökningskommitté. Han har namn på vilka som var inblandade. Till sin förvåning får han inte gehör av undersökningskommittén. Kommittén ger andra i uppdrag att utreda affären. Detta leder till att det är Magnitskij som grips och anhålls.

År 2009 sätts Magnitskij in i fängelset. Han dokumenetar allt som sker i anteckningar och brev till vänner. Han utsätts för fysisk och psykisk terror. Det slutar med att han i slutet på året 2009 dör i fängelset under oklara omständigheter. Han blev endast 37 år.

Flera människorättsgrupper och andra organisationer engagerar sig i fallet och lyfter fram det i olika forum. Det leder till att Europarådet väljer att undersöka fallet.

Bollen är i rullning och fler länder tar parlamentariska initiativ för att stämpla de ansvariga.

I december år 2012 antar USA ”the Magnistky Act”. Det innebär att ryska tjänstemän som misstänks ha varit delaktiga i Magnitskij död svartlistas av USA.

Samma månad svarar Ryssland med att förbjuda adoptioner av ryska barn till amerikaner, vilket leder till häftiga protester i Ryssland.

Ännu pågår utredningar av Magnitskij-fallet i flera forum, däribland Europarådet.

Källa: Novaya Gazeta, Gazeta.ru, AFP, AP, The Guardian, dokumentärfilmen ”Justice for Sergei Magnitsky Killed in Russia”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.