Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Seriemördaren ”Grim Sleeper” dömd till döden

Lonnie Franklin har dömts till döden för tio mord.
Lonnie Franklin har dömts till döden för tio mord. Foto: Nick Ut/AP

Seriemördaren med öknamnet ”Grim Sleeper” ska sona sina brott med döden. Det beslutade en jury i Los Angeles, USA, på måndagen.

Den 63-årige före detta sophämtaren Lonnie Franklin dömdes förra månaden för mord på nio kvinnor och en 15-årig flicka. Juryn beslutade om dödsstraff för vart och ett av morden.

Franklin greps i juli 2010 som misstänkt för en serie mord som begåtts under loppet av tre decennier. Det första 1985, det sista 2007.

Gärningsmannen hade i medier fått öknamnet ”Grim Sleeper”, en anspelning på ”Grim Reaper”, liemannen, eftersom det föreföll som att han gjort ett 14 år långt uppehåll från mördandet, från 1988 till 2002.

Polisen kunde knyta honom till brotten genom dna-spår som hittats på brottsplatserna. För att få tag på Franklins dna utan att han visste om det lät man en polis agera diskplockare på en pizzeria som mannen brukade äta på. Från matrester på mannens tallrik säkrade polisen hans dna-profil. Den matchade dna från salivspår som hittats på offren.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.