Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 19:58 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/sessions-eftertradare-storsta-hotet-mot-rysslandsutredningen/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Sessions efterträdare största hotet mot Rysslandsutredningen

Matthew Whitaker bakom företrädaren Jeff Sessions.
Matthew Whitaker bakom företrädaren Jeff Sessions. Foto: Saul Loeb/AFP

Trumplojalisten Matthew Whitaker efterträder åtminstone tillfälligt Donald Trumps sparkade justitieminister Jeff Sessions. Whitakers mest uppmärksammade utspel är att han är emot Rysslandsutredningen av samma skäl som presidenten.

Donald Trump väntade inte många timmar efter valresultatet innan han lät bilan falla över Jeff Sessions som var en av Trumps allra första anhängare. Men ända sedan Sessions på grund av jäv avsade sig tillsynen av Rysslandsutredningen har han varit en nagel i ögat på Trump som bland annat kallat honom ”förrädare”, ”korkad sydstatsbo” och ”mentalt efterbliven”.

Läs mer: USA:s justitieminister Jeff Sessions får sparken

Nu flyttas Matthew Whitaker till tillförordnad justitieminister från posten som Sessions stabschef och topprådgivare sedan ett drygt år. En dryg månad tidigare hade han författat en debattartikel på CNN där han argumenterade för att särskilda åklagaren Robert Muellers Rysslandsutredning är för långtgående och att en eventuell granskning av presidentens egna finanser skulle vara droppen.

Björn af Kleen: Lojalitetsbesatte Trump förlät aldrig Sessions

Uppfattningen är identisk med Trumps och båda två anser att Rysslandsutredningens hittillsvarande tillsynsman, biträdande justitieminister Rod Rosenstein, inte gett Mueller så vida befogenheter. Uppdragets formulering ”alla frågor som uppstår eller kan dyka upp under utredningen”, menar Whitaker, ska inte tolkas så brett som Mueller eller de flesta andra bedömare gör. 

Huruvida Whitaker permanentas som justitieminister återstår att se, men ingen kan tro att nästa justitieminister kommer att låta Mueller arbeta ostört och villkorslöst. Det kan hända att Trump vill ha just Whitaker kvar på sin ordinarie post där han, enligt Vita husets stabschef John Kelly, fungerat som presidentens ögon och öron i justitiedepartementet.

Läs mer: Trump till nya angrepp mot Sessions

Whitaker lär vara en som Trump litar på och de kommer bra överens, kanske för hans omvittnade pondus som brukar vara en kvalitet som Trump värdesätter. Den egna politiska karriären efter ett antal år på advokatbyrå har gett två förluster – finansministervalet i hemmastaten Iowa 2002 och nationella senatorsvalet 2014. Däremellan tjänstgjorde han dock som politiskt tillsatt delstatsåklagare i Iowa under fem år efter president George W Bushs utnämning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.