Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Sessions försvarade sig mot tuffa Rysslandsfrågor

Sessions under dagens utfrågning.
Sessions under dagens utfrågning.

USA:s justitieminister Jeff Sessions försvarade sig under en utfrågning i Washington på tisdagen.

– Det är inte rätt att anklaga mig, sa han flera gånger.

Jeff Sessions, som utsågs till justitieminister den 9 februari i år, pressades hårt av demokratiska politiker medan republikanerna tog honom i försvar vid en utfrågning inför representanthusets justitieutskott i Kapitolium i Washington D.C. på tisdagen.

Sessions försvarade sig mot alla frågor som rörde hans egen eventuella roll då det gällde de ryska kontakterna under förra årets presidentvalskampanj. Fram till nu har justitieministern förnekat att han skulle ha diskuterat några frågor angående kontakter med Ryssland.

Men under utfrågningen drog han sig till minnes att han till Donald Trumps tidigare utrikespolitiske rådgivare George Papadopoulos sagt att denne inte hade fullmakt att representera Trumpkamanjen i kontakter med den ryska regeringen.

Det mötet ägde rum i Trump Tower i New York i mars 2016.

Vid samma möte nämnde en annan rådgivare i Trump-kampanjen, Carter Page, att han skulle åka till Moskva:

– Page sa det när han var på väg att lämna rummet och jag svarade inte på det, sa Sessions.

Jeff Sessions var tydlig då det gällde sin egen roll i det hela:

– Det är inte rätt att anklaga mig, sa han flera gånger.

Papadopoulos har gripits av den federala polisen FBI misstänkt för att ha ljugit om sina kontakter med utländska kontakter under kampanjen. Något som Papadopoulos har erkänt att han haft, skriver The Guardian.

Sessions har vid flera tillfällen, under ed, sagt att han inte haft några möten med höga ryska representanter eller att han känt till att andra inom kampanjen skulle ha haft det.

På tisdagen erkände Sessions att han träffat den ryske ambassadören vid flera tillfällen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.