Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 05:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/sex-doda-nar-marken-oppnade-sig-under-buss-i-kina/

Världen

Sex döda när marken öppnade sig under buss i Kina

00:57. Här kör en buss ned i ett slukhål i Xining i centrala Kina.

Minst sex personer har omkommit och 16 har skadats efter att en buss körde ner i ett slukhål i miljonstaden Xining i Qinghaiprovinsen i centrala Kina på måndagskvällen.

Bilder från statliga CCTV visar först hur ett antal människor står vid en hållplats och väntar på bussen när marken plötsligt öppnar sig under dem, samtidigt som bussen kommer åkande, skriver BBC.

Bussen har inte en chans att stanna utan kör rakt ner i slukhålet och människorna vid hållplatsen flyr för sina liv. Strax därpå syns en explosion nerifrån hålet där bara en liten del av bussens bakparti sticker upp.

Flera strömmar till för att försöka hjälpa de instängda passagerarna och andra som har ramlat ner i marköppningen, då vidgar sig hålet ytterligare. 

Bild 1 av 3 Bussen hade inte en chans att stanna utan körde rakt ner i slukhålet.
Foto: STR
Bild 2 av 3 Bara en liten del av bussen syntes från det djupa hålet i marken.
Foto: STR
Bild 3 av 3 Minst sex personer omkom när en buss körde ner i ett slukhål i Kina.
Foto: STR

Enligt CCTV mäter slukhålet närmare tio meter i diameter, skriver BBC. Det är inte klarlagt hur många som befann sig i bussen, men minst sex personer har bekräftats döda och runt 16 ska vara skadade. 

Fenomenet slukhål är inte helt ovanligt i Kina – eller andra delar av världen. De senaste åren har det inträffat flera olyckor med dödlig utgång i Kina. År 2018 dog fyra personer efter ett slukhål öppnade sig i en trottoar i staden Dazhou. 2013 omkom fem personer i en liknande händelse på ett industriområde i staden Shenzhen.

Många menar att slukhålen orsakas av undermåliga byggnadsarbeten och den snabba tillväxten i landet.

Även i Sverige har det inträffat slukhål som bland annat har stängt av vägar för trafik.

Läs mer: Slukhål på Hisingen i Göteborg – 40 meter långa sprickor i marken 

Läs mer: Stor förödelse när slukhålet begravde två hus