Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 13:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/sex-och-religion-dominerar-debatten-i-polen/

Världen

Sex och religion dominerar debatten i Polen

Heliga korsets kyrka i Warszawa. Foto: Czarek Sokolowski/AP

I Polen handlar debatten inför EU-valet om två ämnen som EU inte har det minsta att göra med: sex och religion.

I fokus just nu är en dokumentärfilm om katolska präster som utnyttjar barn sexuellt.

Rätta artikel
EU-valet 2019

Den polska filmen ”Berätta inte för någon” släpptes på Youtube i lördags, och hade på onsdagseftermiddagen setts av nästan 15 miljoner människor.

Och det handlar inte om någon ”feel good”-rulle, tvärt om. Journalisten Tomasz Sekielski utsätter åskådarna för två timmar av plågsamma, smygfilmade konfrontationer mellan vuxna människor och präster som sexutnyttjade dem som barn.

Vissa av förövarna visar ånger, andra vill betala för sig i efterhand och en av dem skyller till och med på sitt offer – ”du hade ju sådan aptit på det”.

Dokumentärfilmen ”Berätta inte för någon” har slagit ned som en bomb. Foto: Pressbild

Filmen har slagit ner som en bomb i Polen och sätter ytterligare fokus på de två ämnen som har dominerat den politiska debatten inför EU-valet nästa vecka, nämligen sexualitet och kyrkan.

Det högerpopulistiska regeringspartiet Lag och rättvisa, PIS, har nära band till ledningen för den katolska kyrkan i Polen och styrde redan tidigt i våras in den politiska debatten på moral- och värderingsfrågor.

För PIS och partiledaren Jaroslaw Kaczynski – den man som i praktiken styr Polen – väntar nu en balansgång. Det gäller för partiet att framstå som tuffast av alla mot pedofili, utan att samtidigt stöta sig med de mäktiga inom den katolska hierarkin som ofta viftar bort den här sortens anklagelser.

”Vi har förberett förändringar i brottsbalken som innebär att den här sortens brott (sexutnyttjande av barn) straffas mycket strängt. Det kommer inte att bli några villkorliga domar, det blir hårda straff, kanske upp till 30 år i fängelse”, sa Kaczynski vid ett valmöte i söndags.

Regeringspartiet Lag och rättvisas ledare Jaroslaw Kaczynski vill höja straffen för sexövergrepp mot barn. Foto: Czarek Sokolowski

Om ”Berätta inte för någon” är denna veckas stora samtalsämne så var förra veckans en bild på Jungfru Maria och Jesusbarnet med glorior i regnbågens färger, som spreds i staden Plock. Bilden var en variant av Svarta Madonnan av Czestochowa, Polens mest heliga ikon.

Aktionen upprörde många och kvinnan bakom den, hbtq-aktivisten Elzbieta Podlesna, riskerar nu att dömas till två års fängelse för förolämpning av religiösa. Aktivister i bland annat Warszawa har fortsatt att sprida regnbågsbilden i protest mot kyrkan och regeringen.

Reaktionen från PIS har varit kompromisslös. Inrikesministern Joachim Brudzinski tog till orda på Twitter:

”Inga sagor om frihet och ‘tolerans’ ger NÅGON rätten att förolämpa de troendes känslor.”

https://twitter.com/jbrudzinski/status/1125351071692533760

Jaroslaw Kaczynski å sin sida tar varje tillfälle i akt att försvara kyrkan och sa vid ett annat valmöte att ”den som bär hand på kyrkan och försöker krossa den, bär också hand på Polen.” Han framställer ofta det stora oppositionspartiet Medborgarplattformen, PO, som antireligiöst – trots att en stor del av dess medlemmar och politiker är aktiva katoliker.

Efter att dokumentären om pedofili bland präster hade publicerats kontrade PO-ledaren Grzegorz Schetyna, också på Twitter med en anspelning på vad Kaczynski sagt:

”Den som bär hand på polska barn bär också hand på Polen.”

I opinionsmätningarna inför EU-valet är det jämnt mellan regeringen och oppositionen. I en undersökning från institutet IBSP får PIS 39 procent och Europeiska koalitionen, där bland andra PO ingår, 42 procent.