Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Sexköpsskandal skakar hjälporganisation

Haiti blev beroende av hjälp från internationella organisationer efter den svåra jordbävningen för åtta år sedan.
Haiti blev beroende av hjälp från internationella organisationer efter den svåra jordbävningen för åtta år sedan. Other: Paul Hansen

Skandalen som skakar den brittiska biståndsorganisationen Oxfam växer. Det tycks stå klart att Oxfams högsta ledning kände till anklagelserna om att chefen för räddningsarbetet i det jordbävningsdrabbade Haiti köpt sex av unga flickor, men inte ingripit, utan istället tystat ned uppgifterna.

Det var under 2011, året efter jordbävningskatastrofen i Haiti som dödade 200.000 människor och lämnade 1,5 miljoner människor utan tak över huvudet, som Oxfams landdirektör för Haiti, Roland van Hauwermeiren, ska ha utnyttjat prostituerade kvinnor i en villa som organisationen hyrde i huvudstaden Port-au-Prince. 

Innan dess, har det framkommit i tidningen The Times, hade Oxfam uppgifter om tidigare anklagelser mot van Hauwermeiren och en annan biståndsarbetare när de arbetat i Tchad. 

Oxfam hävdar för sin del att det saknas bevis för att minderåriga flickor skulle ha varit inblandade i de ”sexorgier” som enligt The Times källor ska ha anordnats i villan.

Läs mer: Oxfams vicechef avgår efter skandalen 

En internutredning 2011 ledde till att van Hauwermeiren och fyra andra av Oxfams biståndsarbetare i Haiti diskret fick sparken för ”allvarlig misskötsel”. Men det framkom aldrig vad de hade ägnat sig åt.

Det strider mot Oxfams uppföranderegler för personal att utnyttja prostituerade och det ligger heller inte i linje med FN:s riktlinjer för hur biståndspersonal ska bete sig. Dessutom är prostitution olagligt i Haiti.

Nu ska frågan utredas på nytt, enligt brittiska nyhetsbolaget BBC. Krisen kring Oxfam, en av Storbritanniens största och mest välrenommerade välgörenhetsorganisationer, har lett till att inspektionsmyndigheten The Charity Commission ska granska i vilken utsträckning sexanklagelserna har mörklagts.

Regeringskällor i London sägs befara att anklagelserna om övergreppen i Haiti kan vara ”toppen av ett isberg”, och att inte bara Oxfam, utan alla biståndsorganisationer som har verkat i det karibiska öriket ska granskas. 

Den internationella hjälpinsatsen efter jordbävningskatastrofen i Haiti i januari 2010 var redan tidigt utsatt för hård kritik, inte minst eftersom alla miljarder som utlovats av världssamfundet till olika FN-organ, Röda korset och andra hjälporganisationer var det endast en mindre del som verkligen kom fram till de hjälpbehövande.

En annan skandal som kopplades till utländskt stöd var när FN-soldater från Nepal, som kom för att hjälpa befolkningen 2010, dumpade smittad avföring i en flod på Haiti. Det utlöste en koleraepidemi som krävde 10.000 haitiers liv. 

Att unga kvinnor som levde i nöd och halvsvält i de smutsiga tältlägren i Haiti utsattes för sexuellt våld och även sålde sina kroppar till män för att få något att äta rapporterade jag och DN-fotografen Paul Hansen om redan kort tid efter jordbävningen 2010. 

Läs mer: De tvingas sälja sina kroppar för att få mat 

Biståndsorganisationer hade larmat om dessa övergrepp många gånger, med radarn främst inställd på de många våldtäkterna. Kvinnorna i lägren hamnade i en helt oskyddad tillvaro när mörkret föll bland tält och skjul - många unga kvinnor vågade inte lämna sitt tält för att gå på toaletten av rädsla för våldtäktsmän.

Vi kunde också rapportera om en annan aspekt av det könsbetingade våldet: något som kallades ”sex-for-food”. Det tar sig olika former, där regelrätt prostitution bara var en del av problemet. Ett vanligt sätt var att de män som kontrollerade matdistributionen – exempelvis i form av matkuponger – begärde sexuella favörer för att dela ut kupongerna. 

Det var särskilt unga flickor som tvingades att ge sig in i sexuella förhandlingar för att skaffa sig skydd mot regn och tillgång till mathjälp. 

Nu har det visat sig att Oxfam-personal utnyttjade dessa svagaste och mest utsatta.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.