Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Sexuellt våld vardag för världens kvinnor

Foto: Heiko Junge/TT

Var fjortonde kvinna i världen har minst en gång utsatts för sexuellt våld av någon annan än sin partner. Värst drabbade är kvinnor i Afrika söder om Sahara, minst kvinnor i Indien och Bangladesh.

Den visar en ny stor jämförande studie över kvinnors egna rapporterade erfarenheter av sexuellt våld som i dag, onsdag, publiceras i den medicinska tidskriften The Lancet.

Studien kommer efter flera uppmärksammade våldtäkter i Indien och i södra Afrika. Det är frestande att se dem som isolerade händelser, varnar forskarna. Undersökningen visar tvärtom att sexuellt våld mot kvinnor är vardaglig realitet i hela världen.

– Det är en gemensam erfarenhet för kvinnor. På en del håll når det epidemiska nivåer, över 15 procent, säger en av författarna Naeemah Abrahams, professor vid South African Medical Research Council i Kapstaden i ett pressmeddelande.

Värst är våldet i Afrika, söder om Sahara, där mellan 17 och 21 procent av kvinnorna varit utsatta någon gång. I Australien och Nya Zeeland är motsvarande siffra 16,4 procent.

Trots den senaste tidens mediebild av ofta förekommande gängvåldtäkter i Indien är förekomsten av egenrapporterat sexuellt våld där, och i Bangladesh, det lägsta bland de 56 länder som ingår i undersökningen, 3,3 procent.

I Europa är siffrorna högst i den västra och norra delen, där Schweiz, Spanien, Isle of Man, Sverige, Storbritannien, Danmark, Finland och Tyskland hamnar på 11,5. Tjeckien, Polen, Serbien och Montenegro landar på 10,7 procent medan Litauen, Ukraina och Azerbajdzjan i östra Europa med 6,9 hamnar nära genomsnittet 7,2 procent.

Studien är en sammanställning av 412 undersökningar om kvinnors egna rapporterade erfarenheter av sexuellt våld mot kvinnor över 15 från andra än den egna partnern mellan 1998-2011. Den handlar alltså inte om anmälda brott, där både definitionen av brott och anmälningsbenägenheten varierar kraftigt mellan olika länder.

7.231 studier identifierades. De var antingen granskade och publicerade i vetenskapliga tidskrifter, eller myndighetsrapporter, opublicerade rapporter eller arbetspapper. Efter att ha valt ut alla representativa befolkningsbaserade studier, återstod 412 undersökningar från 77 studier som täckte 56 länder. De översattes och justerades för att bli statistiskt jämförbara.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.