Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Shoppare i Johannesburg: H&M måste stänga i Sydafrika

Other: Erik Esbjörnsson

Klädkedjan H&M:s butiker stängdes på lördagen på flera håll i Johannesburg efter att medlemmar ur oppositionspartiet EFF protesterat mot den kontroversiella ”coolest monkey in the jungle”-annonsen. I East Rand Mall låg skyltdockor huller om buller bakom glasdörrarna efter EFF:s vandalisering. I välbärgade Sandton City uttalade lördagsshoppare sitt stöd för aktionen.

– Jag stöttar helt och hållet vad EFF gjorde, även om jag hade gått annorlunda till väga, säger Hlathi Mandela (ingen koppling till landsfadern, reds anm) till DN på sen lördagseftermiddag.

Han har diskuterat vad som hänt tidigare under dagen med två andra lördagsshoppare, Johannah och Theli, som råkat passera och se lappen på rutan där man informerar att butiken har stängt.

De tre är helt överens om att H&M:s ursäkter inte på långa vägar är nog, klädkedjan borde stänga portarna för gott i landet som har en brutal historia av rasförtryck. Att se det hela som ett misstag är en förklaring de vill köpa lika lite som kläderna på galgarna.

Läs mer: Fortsatt kritik mot H&M – ”Tröjtryck kan tolkas annorlunda” 

Det har gått en vecka sedan den kontroversiella annonsen publicerades där två barn poserade i luvtröjor. Trycket på den svarta pojkens tröja löd ”coolest monkey in the jungle”.

– Det är sanslöst. Det finns inte en svart människa i hela världen som inte skulle ta illa upp, säger Hlathi.

Johannah menar att ett globalt bolag måste tänka på hur budskap kommer att tas emot i samtliga kulturer i världen, men de tre menar samtidigt att det inte är en ursäkt att säga att de inte visste om konnotationerna utomlands.

– Vi ser ju hur de hela tiden kastar bananer på svarta fotbollsspelare i Europa, säger Hlathi.

– Om de nu säger att han är coolast i djungeln så finns det så många djur att välja på – lejon, tigrar, vad som helst men inte en apa, säger Johannah som är trött på att bolag gör bort sig och sedan skickar ut en ursäkt och försöker släta över misstagen.

– Det här ligger undermedvetet hela tiden, säger hon.

Anna Eriksson på H&M:s kommunikationsavdelning har tidigare skrivit i ett mejl till DN att tröjan ska dras in på samtliga marknader. Talkshow-värden Trevor Noah, född och uppvuxen i Sydafrika, har skämtat om att tröjorna ironiskt nog sannolikt kommer att skänkas till just Afrika framöver.

– Jag har jobbat inom pr och har också modellat. Tittar du på annonsen så ser du dessutom att färgmatchningen är helt fel, säger Johannah.

– Den mörkhyade pojken ska bära den ljusare tröjan och den ljushyade pojken ska bära den mörkare, så får man fram kontrasterna. Men att de inte gör detta tyder på att de medvetet eller undermedvetet gett den svarta pojken tröjan med ap-texten, säger Johannah.

Klädkedjan öppnade sin första butik i landet för ett par år sedan och redan vid invigningen hade man trampat i klaveret. Butiken marknadsfördes med bara vita modeller i ett land där 80 procent av befolkningen består av svarta, vilket fick modebloggare att reagera. Krishanteringen tog bolaget ur askan i elden:

”H&M:s marknadsföring har stort genomslag och det är viktigt för att förmedla en positiv bild. Vi vill att vår marknadsföring ska visa vårt mode på ett inspirerande sätt och förmedla en positiv känsla”, skrev klädkedjan på Twitter.

Denna brist på fingertoppskänsla är inte helt ovanlig, men de flesta internationella bolag som har närvaro i Sydafrika är betydligt bättre än H&M på att jobba med mångfald i den visuella kommunikationen.

Nu spår Hlathi, Johannah och Theli slutet på H&M:s etablering i Sydafrika. Hlathi är engagerad inom rörelsen Black First Land First (BLF), och medverkar emellanåt i radio, säger han, och han kommer personligen att hålla koll på om kedjan på nytt öppnar sina butiker.

– Jag skulle gärna trycka upp annonsen på ett plakat och ställa mig utanför butiken och visa folk som kommer hit vad det är för företag de funderar på att stötta, säger han.

I veckan refererade USA:s president Donald Trump till Afrika som ett ”skithål” vilket skapat ramaskri över hela kontinenten. Men Hlathi menar att det finns en avgörande skillnad.

– Han är i USA och han har rätt att säga vad han vill, han behöver inte komma hit. Men när H&M är här i Sydafrika och refererar till oss som apor är det oacceptabelt.

– De måste stänga, säger Theli, och tillägger:

– Men det är synd om personalen som jobbar där och förlorar sina anställningar. 

Läs mer: Protester mot H&M i Sydafrika

Läs mer: ”Det är inte apan som är skandalen”

Läs mer: ”Det estetiska väger tyngst i textildesign”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.