Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Sida kände till anklagelser om sexköp – betalade ut pengar ändå

Det svenska biståndsorganet Sida fryser nu pengarna till ett biståndsprojekt som drivs av hjälporganisationen Oxfam. Sida har tidigare beviljat drygt 6 miljoner i stöd trots att man kände till att en chef inom Oxfam misstänks för sexköp.

– Där har vi uppenbarligen misslyckats, säger Sidas dåvarande ansvarige för humanitära projekt Per Byman. 

Uppdatering 2018-02-14 20:04. Texten har tillfogats en rättelse.

Skandalen kring hjälporganisationen Oxfam växer sedan det avslöjats att den högsta ledningen känt till att en medarbetare kan ha köpt sex under sitt arbete i olika länder.

Men också det svenska biståndsorganet Sida kände till anklagelserna sedan en medarbetare slagit larm. Trots det beviljade Sida mer än sex miljoner i stöd till det projekt som mannen var ansvarig för.

Det var 2008 som en handläggare inom Sida slog larm när hon kände igen namnet på en person inom Oxfam.

I en rapport namngavs en hjälparbetare sedan han skickats hem från Liberia där han arbetat med ett biståndsprojekt under 2004. Mannen anklagades då för att ha arrangerat sexpartyn med lokala kvinnor.

Läs också: Sexköpsskandal skakar hjälporganisationen Oxfam 

Trots anklagelserna anställdes mannen två år senare av Oxfam och kunde arbeta åt den brittiska hjälporganisationen som landchef i Haiti och senare också för Action contre la Faim i Bangladesh.

2011 avskedade Oxfam mannen för en rad sexualbrott och övergrepp i Haiti under 2010, skriver brittiska Times.

Nu har det visat sig att det svenska biståndsorganet Sida gett mer än sex miljoner kronor till ett projekt i Oxfams regi 2008. Ett projekt som skulle drivas av mannen.

När förfrågan om pengar nådde Sida lästes den av Amira Malik Miller, handläggare på Sida. Och Malik Miller kunde inte tro sina ögon, säger hon till Irin News:

– Herregud, han har hållit på med detta i 14 år. Han har lyckats dupera systemet... från Liberia till Tchad, till Haiti, till Bangladesh. Någon borde ha kollat honom ordentligt.

Malik Miller hade själv slagit larm när hon arbetat med mannen inom hjälporganisationen Merlin i Liberia 2004. Ett larm som startade en intern utredning och som ledde till att mannen delämna sin post.

Sida kan i dag inte berätta varför mannen beviljades pengarna trots att den egna personalen slog larm:

– Larmet kom från en av de bästa projektansvarig vi haft och jag reagerade själv direkt när hon kom till mig med uppgifterna, säger Per Byman.

– Men vi kunde då inte avgöra om vi hade några lagliga medel att stoppa pengarna. Mannen var inte dömd och hade fått möjligheten att säga upp sig själv. Så jag tog det till våra jurister, säger Per Byman.

Vad som sedan hände är oklart. Sida undersöker nu om de kan hitta några uppgifter i sina arkiv som kan förklara varför de sex miljonerna ändå betalades ut.

– I dag skulle detta inte kunna hända, säger chefen för Sidas humanitära bistånd Susanne Mikhail Eldhagen.

– När en uppgift kommer in öppnar vi direkt ett ärende, och gör det inom 24 timmar, och inom 48 timmar har vi en åtgärdsplan och kontaktar hjälporganisationens ledning.

Enligt Susanne Mikhail Eldhagen hade Sida två liknande fall under förra året då man tog direktkontakt med högsta chefen inom den utpekade organisationen. Under den tid man gör egna utvärderingar stoppas också all finansiering. Först när dessa är klara går man vidare.

– Under förra året gjorde vi 35 uppföljningsresor för att kontrollera över 100 projekt. Vi åker till de platser där vi är med och har satsat pengar för att se hur arbetet sköts med egna ögon. Då pratar vi med befolkningen och flyktinglägren.

Nu stoppar Sida finansieringen till Oxfam under några veckor:

– Det innebär att 280.000 människor som är i behov av humanitärt stöd drabbas. det är oerhört tråkigt. Och det ena lidandet måste vägas mot det andra.

Vad vill ni ha för svar från Oxfam innan ni åter kan ge dem pengar?

– Vi vill ha svar på vilka åtgärder de har vidtagit efter det som har hänt. Kommer de att stärka organisationen och kommer de att förändra något.

Om ni inte blir nöjda med svaren, vad händer då?

– Då kan vi kanske få undersöka om det finns andra organisationer i samma område.

Sidas generaldirektör Carin Jämtin säger på Sidas webbplats att man nu undersöker om Oxfam kontaktades i samband med att Malik Miller slog larm.

Rättelse 2018-02-14 20:09
I en tidigare versioon av texten förekom en felaktig uppgift om när Oxfam-chefen avskedades. Det skedde 2011.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.