Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Silvio Berlusconi: ”Blivande mammor kan inte vara borgmästare”

Silvio Berlusconi tycker att Giorgia Melonis graviditet gör henne olämplig som borgmästare.
Silvio Berlusconi tycker att Giorgia Melonis graviditet gör henne olämplig som borgmästare. Foto: Cristiano Minichiello REX Shutterstock

I ett land där nativiteten hör till EU:s absolut lägsta, 1,3  barn per kvinna, konstaterar högerledaren Silvio Berlusconi på fullt allvar att ”en blivande mamma kan inte vara borgmästare”.

Utspelet är inte en slump. Det kom häromdagen, då det stod klart att det lilla högerpartiets ledare (Fratelli d’Italia – Italiens bröder) Giorgia Meloni ställer upp som borgmästarkandidat i  kommunalvalen. Valen äger rum i juni, då Meloni kommer att vara höggravid.

Att Berlusconi, som i höst fyller 80, kastar sig in i denna mammadebatt beror förstås på att han vill få sin egen kandidat Guido Bertolaso vald.

Bertolaso är en omtalad tidigare chef för civilförsvaret. Hans karriär är kantad av polemik och ekonomiska skandaler. De okontrollerade mångmiljonbelopp som spenderades när det gällde rekonstruktionen av staden l’Aquila efter jordbävningen 2009 är bara ett exempel.

Bertolaso är inte dömd, men föremål för flera juridiska utredningar. Ett ganska normalt CV för en borgmästarkandidat i Italien. Han passade också på att i en intervju påpeka att ”Giorgia Meloni ska ägna sig åt att vara mamma”.

En hätsk mammadebatt har följt. Premiärminister Renzi kontrade med att ”självklart kan en mamma vara borgmästare”. Under Renzis ledning har ett generationsskifte ägt rum i parlamentet med en betydande fertilitet bland hans ministrar. Marianna Madia var i  åttonde månaden när hon 2014 blev minister med ansvar för all offentlig förvaltning. I juni ifjol fick sjukvårdsministern Beatrice Lorenzin tvillingar.

Giorgia Meloni torde ha små chanser att bli vald. Hennes parti är mycket litet. Berlusconis flickvän Francesca Pascale, 30, som är betydligt mer vänster än sin partner, passade på att kalla Meloni för ”en modern fascist”. Inte osant, hon har sina ideologiska rötter i det nyfascistiska ungdomsförbundet ”Fronte della Gioventù” som inte längre existerar.

Men visst kan en nybliven mamma vara borgmästare. Jämfört med andra har hon en privilegierad ställning i en stad där det råder brist på dagis. I Rom är transporter kaotiska och barnvagnarna på stan få. Resten har den ekonomiska krisen gjort: låga löner, urholkad köpkraft och en hög arbetslöshet. I den privata sektorn är en kvinna inte heller garanterad att få komma tillbaka till sitt jobb efter graviditeten. Inte konstigt att födelsetalen i  Italien är så låga.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.