Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-19 15:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/singapore-forbjuder-all-handel-med-elfenben/

Världen

Singapore förbjuder all handel med elfenben

Beslag av elfenben i Singapore i juli. Foto: National Parks Board/AP

Singapore följer Kina i spåren och förbjuder all inhemsk handel med elfenben. Beslutet sammanfaller med den internationella elefantdagen på måndagen. Fortsatt tjuvjakt pressar beståndet av elefanter i Afrika. Antalet har minskat med en femtedel sedan 2006.

På 1930-talet strövade tio miljoner elefanter omkring på Afrikas savanner och i dess skogar. Men jakten på dem var obönhörlig, och på 1980-talet var antalet nere under en miljon.

Efter några stabila år ökade jakten igen en bit in på 2000-talet. Numera handlar det huvudsakligen om tjuvjakt, eftersom elefanten fridlysts.

År 2016 beräknades beståndet ha krympt med runt 110.000 på ett decennium. I dag finns 415.000 afrikanska elefanter i 37 länder.

De senaste två tre åren har tjuvjakten åter kunnat stävjas, framför allt i Östafrika, efter ansträngningar från myndigheter och organisationer. Men framgångarna är bräckliga.

Ett huvudskäl till tjuvjakten är efterfrågan på elfenben i Asien, inte minst Kina och Vietnam.

På måndagen meddelade Singapore att man från 2021 ska förbjuda all inhemsk handel med elfenben. Den lilla och välbärgade staten är en viktig slutmarknad för den illegala produkten med många handlare.

”Singapore tillkännager i dag ett förbud på inrikes handel med elfenben”, hette det i ett uttalande från den ansvariga myndigheten Nationalparksstyrelsen, som Reuters återger.

Tillkännagivandet sammanfaller med elefantens dag den 12 augusti. Dagen inrättades på kanadensiskt initiativ för åtta år sedan som ett led i ansträngningarna att rädda savannens emblematiska jätte.

Den största marknaden för betar från tjuvjagade elefanter, Kina, förbjöd inhemsk handel vid årsskiftet 2018.

Läs mer: Stopp för handel med elfenben i Kina 

Internationell handel med elfenben förbjöds 1990, när FN-konventionen Cites trädde i kraft. Konventionen drevs fram efter ett 1980-tal då elefanten jagats brutalt och beståndet halverats. Den såg då ut att stå inför utrotning.

Läs mer: Nya vapnet mot tjuvjägarna: gps-sändare