Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Sipri: Libyen tar emot vitrysk militärmateriel

Militär utrustning misstänks ha flugits in från Vitryssland till Muammar Khaddafis säkerhetsstyrkor i Libyen. I motsatt riktning har den libyske ledarens eget plan fraktat värdefulla varor, antagligen diamanter.

Det uppger vapenhandelsexperten Hugh Griffiths vid Stockholmsbaserade fredsforskningsinstitutet Sipri i samtal med DN.se.

– Vi har trovärdiga uppgifter som visar att militära stapelvaror från Vitryssland förs in till Libyen, samt att familjen Khaddafi för ut värdeföremål, antagligen i stor utsträckning diamanter, till Vitryssland. Dessutom har personer i Muammar Khaddafis närmaste krets följt med planet till Vitryssland, säger Griffiths.

Enligt Sipri har Khaddafiregimen fortsatt kontroll över två flygplatser söder om huvudstaden Tripoli, via vilka dessa transporter sker.

Forskarna vid Sipri har samlat in uppgifter från en rad skilda källor som förstärker bilden av goda relationer mellan Maummar Khaddafis Libyen och president Alexander Lukasjenkos Vitryssland. Bland annat ska Mutassim-Billal Khaddafi, en av Khaddafis söner och chef för de fruktade säkerhetsstyrkorna, ha gästat Alexander Lukasjenko.

Det nyligen införda handelsembargot mot Khaddafis Libyen ökar möjligheterna för omvärlden att ingripa mot handel med vapen och annan utrustning som kan misstänkas komma till användning i våldshandlingarna som riktas mot egna folket.

Andrej Savinykh, talesman för utrikesministeriet i Minsk, förnekar alla uppgifter om plan som flugit till Vitryssland från Libyen med värdesaker eller familjemedlemmar till Khaddafi, skriver TT och hänvisar till uppgifter från nyhetsbyrån Reuters.

– Alla dessa uttalanden är osanna. I realiteten pågår en destruktiv informationskampanj mot Vitryssland, säger Savinykh.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.