Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-24 00:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/sirener-ljod-nar-iran-firade-40-arig-revolution/

Världen

Sirener ljöd när Iran firade 40-årig revolution

Foto: STR

Med sirener och militärparader firade Iran på fredagen 40-årsjubileet av den islamiska revolutionen i landet.  Men festligheterna skuggas av ekonomisk kris.

Erik Ohlsson
Rätta artikel

Klockan 09.33 på fredagen ljöd sirener och visslor över Irans huvudstad Teheran. Anropen markerade det exakta klockslaget då de iranska shiamuslimernas högste ledare, ayatolla Khomeini, återvände från sin exil, via flyg från Paris. Det var den 1 februari 1979.

Den iranska revolutionen högtidlighålls som "tio dagar av gryning" och kulminerar den 11 februari, dagen då den islamiska republiken utropades.

Som en styrkedemonstration mot omvärlden visar den iranska krigsmakten upp en rad nya vapensystem på Teherans nya mässområde.

Samtidigt plågas landet av en ekonomisk kris. Valutan, rialen, har på ett år förlorat omkring 60 procent av sitt värde. Situationen har skapat ett folkligt missnöje som visat sig i demonstrationer och strejker. 

En stor del av vreden riktas mot Irans kostsamma stormaktsambitioner. Enligt forskaruppgifter har det iranska stödet till Syriens regim i det pågående kriget kostat minst 50 miljarder dollar.

Läs mer:

40 år sedan revolutionen i Iran – Nahid Persson var med och störtade shahen: ”Jag ångrar mig”