Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Sista chansen för Rubio

Partietablissemanget har slutit upp bakom Rubio som den bästa chansen att besegra Trump och Cruz. Efter en femteplats i New Hampshire hänger allt på att han gör bättre ifrån sig i South Carolina.
Partietablissemanget har slutit upp bakom Rubio som den bästa chansen att besegra Trump och Cruz. Efter en femteplats i New Hampshire hänger allt på att han gör bättre ifrån sig i South Carolina. Foto: Jim Watson TT

Greenville. I Republikanernas partielit växer oron över Donald Trumps och Ted Cruz framgångar. Nu står allt hopp till att Marco Rubio gör comeback i lördagens primärval i South Carolina.

Den äldre mannen är klädd i fotbollströja med texten Rubio och siffrorna 16 på ryggen. I början darrar han lätt på rösten. Till slut brister han ut i gråt.

– De senaste åren har jag bara förlorat allt hopp. Kan du inte lova mig att allt kommer att gå bra nu med din kampanj?

Det är frågestund på ett kampanjmöte för Marco Rubio i South Carolina. Presidentkandidaten får snälla frågor från sina anhängare, men den äldre mannen med Rubio-tröjan kan inte dölja sin förtvivlan. Han är övertygad om att Rubio måste bli nästa president. Annars är det kört för USA.

Det är inte bara Marco Rubio som hoppas på en comeback i South Carolina den här veckan. Hela det republikanska partiets framtid står på spel, om man får tro Republikanernas egna nyckelfigurer. Ju längre partiets primärval fortsätter att domineras av Donald Trump och Ted Cruz, desto mer kommer det att skada Republikanernas varumärke på lång sikt.

Nu hoppas många i partietablissemanget därför att Marco Rubio, den 44-åriga senatorn från Florida, ska kunna samla stödet från alla de republikaner som inte vill se Trump som presidentkandidat. När jag följer hans kampanjevenemang här i South Carolina, i välbärgade villaförorter och fridfulla, kristna småstäder, möts jag inte av samma entusiasm som under Donald Trumps spekatkulära kampanjtal.

Foto: APAnhalt i Summerville längs Rubios kampanjväg i South Carolina. Foto: Matt Rourke/AP

Men Rubios möten lider inte heller av någon akut kris. Det finns gott om energi kvar i Rubio-kampanjen. Inte minst för att hela partietablissemanget tycks vara investerat i att han ska vinna.

En frostig förmiddag tidigare den här veckan besöker Rubio en skolaula i Easely, en villaförort utanför Greenville. Landsvägen dit kantas av anlagda små sjöar och välkrattade grusuppfarter till tegelhusen. Det här är den mest konservativa, religiösa delen av South Carolina, med fler kyrkor än matbutiker. Publiken är välbärgad och kristen. Rediga kärnfamiljer där mamma och pappa har matchande fleecejackor och barnen har vattenkammade sidbenor. På VIP-platserna framme vid scenen sitter äldre män och kvinnor från South Carolinas republikanska partielit, med gigantiska, guldfärgade elefantbroscher på jackslagen (elefanten är Republikanernas partisymbol). Till skillnad från Donald Trumps kampanjmöten ser man inga NRA-kepsar, kamouflagejackor eller t-shirtar med kontroversiella eller rasistiska budskap. Rubios anhängare är artiga och väluppfostrade.

– Rubio är en genuint konservativ kandidat, som samtidigt har en vettig chans att vinna i november. För mig är Donald Trump det sämst tänkbara alternativet. Blir han kandidat så vet jag faktiskt inte om jag kommer att rösta över huvud taget. Bygga en mur mot Mexiko och låta Mexiko betala för den? Det är ju bara löjligt, säger Mark Lee, en timid medelålders man som jobbar som chef på ett lokalt bankkontor.

René Leon växte, precis som Marco Rubios föräldrar, upp på Kuba och har rest tre timmar i bil för att se Rubio här. På Kuba var han politisk fånge i fyra år, för att ha kritiserat Castro offentligt.

– Jag gillar att Rubio är ung och kubansk. Han kan skilja på en diktatur och en demokrati. Sanders och Hillary är för långt till vänster för mig och Trump är för extrem. Rubio kommer från en enkel familj som slet hårt för att klara sig och kunna skicka sina barn till college så att de kan få ett bättre liv. Det kan jag identifiera mig med.

Precis så lät det när Rubio lanserade sin presidentkampanj förra sommaren. I flera månader fick vi höra hans fängslande personliga berättelser om den fattiga uppväxten med kubanska invandrarföräldrar. Pappan som kom hem sent på natten efter långa skift som bartender i Las Vegas. Mamman som städade hotell. Det var en berättelse som skulle hjälpa Rubio och hela det republikanska partiet att nå ut till låginkomsttagare och latinamerikaner, två väljargrupper man förlorat i de senaste valen.

Rubio försökte länge framställa sig som det optimistiska alternativet till Donald Trump. Men i primärvalet har Rubio mest attraherat stöd från de välbärgade republikaner som samlats här i Easley. Ett par dagar före primärvalet i South Carolina får Rubios kampanj en välbehövlig skjuts när delstatens guvernör, Nikki Haley, går ut med sitt stöd för Rubio. Haley är omtyckt bland republikaner, som hyllar henne för att ha lockat hit en rad nya bilfabriker, som BMW, Mercedes Benz och Volvo. South Carolina har så låga löner att det blivit ett attraktivt alternativ till asiatiska och latinamerikanska länder för bilfabrikanter.

I takt med att Rubio hamnat allt längre bakom Trump i opinionssiffrorna, har han börjat flörta allt mer med samma högerpopulistiska pessimism som Trump. Han ägnar större delen av kampanjtalet här i Easely åt att håna Obama, eller åt att jämra sig över ett USA som aldrig har varit i sämre skick. På scenen bakom Rubio har man bytt ut de gamla banderollerna som utlovade ett nytt amerikanskt århundrade. Nu står det i stället: Minska budgetunderskottet. Hans tal präglas av ett nytt fokus på kristna högerfrågor och en allt mer aggressiv utrikespolitisk retorik.

– Om vi lyckas få tag på någon från IS levande, då ska vi inte läsa upp deras rättigheter, utan vi kommer att skicka dem direkt till Guantánamo Bay där vi ska ta reda på allt de vet, säger Rubio.

Republikanernas kandidater

Donald Trump

Trumps stjärnstatus och högerpopulistiska pessimism tilltalar republikaner som är oroliga över USA:s framtid. Leder stort i South Carolina med 34,5 procent enligt ett genomsnitt av de senaste opinionsmätningarna.

Ted Cruz

Trots segern i Iowa har Cruz inte lyckats få ordentlig skjuts i opinionsmätningarna. Attraherar främst den kristna högern och Tea Party-republikaner. Är på andra plats, enligt ett genomsnitt, med 17,3 procent i South Carolina.

Jeb Bush

Kampanjen har spenderat mer än 100 miljoner dollar på att besegra motståndarna, men Bush lyckas inte få något ordentligt stöd. Kraven växer på att han ska lämna valet och ge plats för Rubio. 10 procent i South Carolina.

John Kasich

Tidigare guvernör i Ohio med en mildare framtoning än de andra kandidaterna. Populär i nordöst, men har svårt att nå ut till partiets arga kärnväljare. Är på femte plats, enligt ett genomsnitt, med 9,7 procent i South Carolina.

Ben Carson

Starkt stöd bland den kristna högern, men har dalat rejält i opinionsmätningarna sedan valet i Iowa. 6,2 procent i South Carolina.

Källa: Opinionsmätningar: www.realclearpolitics.com

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.