Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

”Sista dagen med syre för försvunna ubåten”

Ubåten ARA San Juan har varit försvunnen utanför Argentinas kust sedan förra onsdagen.
Ubåten ARA San Juan har varit försvunnen utanför Argentinas kust sedan förra onsdagen. Other: Argentinska flottan/EPA/TT

På onsdagen är det sju dagar sedan ubåten ARA San Juan med 44 besättningsmän försvann. Det är lika länge som besättningen som längst har syre och överlever, enligt argentinska flottans talesperson.

Den argentinska flottans 34 år gamla ubåt är utrustad med mat och bränsle för att klara 90 dygn. Men enligt flottans talesperson Enrique Balbi räcker syret i ubåten endast i sju dygn om den är under ytan.  Och om ubåten drabbats av brand ombord har syrereserven minskat ytterligare.

Exakt vad som har hänt är oklart. Enligt den argentinska marinen ska ubåtens kapten ha meddelat att det kom in vatten genom snorkelröret, skriver La Nacion.

Trots en stor internationell sökinsats för att hitta ubåten, där grannländerna Brasilien, Chile och Uruguay deltar tillsammans med USA och Storbritannien, där tio flygplan söker dygnet runt, verkar hoppet att ha en chans att rädda besättningen alltså vara ute inom timmar - om besättningen inte lyckats ta sig upp till ytan för att få ny tillförsel av luft.

Den argentinska flottan har rekvirerat alla tillgängliga syretuber från regionsjukhuset Comodoro Rivadavia och fört ut dem till räddningsstyrkan, detta om ubåten skulle hittas. I så fall ska syret snabbt föras ned till ubåten, skriver tidningen Cronica.

Sjukhuset har också ställt in samtliga operationer som inte är livsviktiga för att bereda plats för besättningen.

Sökområdet är enormt – 482.000 kvadratkilometer.

Flera av besättningens anhöriga har samlats på räddningsbasen i Mar del Plata, Argentina, för att snabbt få information om nyheter i räddningsarbetet under det kritiska stadiet, skriver CNN.

En av de 44 ombord är Argentinas första kvinnliga ubåtsbefäl.

Vågor och oväder har försvårat räddningsinsatsen under veckan, men på tisdagen klarnade det upp, med mindre vågor. ”Vi måste göra det mesta av i dag och i morgon, för på torsdag förväntas vädret bli mer komplicerat igen”, sa Enrique Balbi på tisdagseftermiddagen, argentinsk tid.

Läs mer: Flera teorier om vad som hänt den försvunna ubåten

Sökinsatsen har mötts av flera motgångar. Analyser av satellitsignaler samt ljud som upptäckts under vatten har uppfattas komma från besättningen, men det har under sökarbetet visat sig att varken signaler eller ljud kom från ubåten. Ljudet kom troligen från en ”biologisk källa”, sannolikt ett djur.

Ljus, som togs för nödsignaler från ubåten, har också kunnat avfärdas.

Ubåten försvann förra onsdagen, den 15 november, omkring 430 kilometer utanför Argentinas kust. Den hade då kommit ungefär halvvägs från en bas i Ushuaia på Eldslandet, det stora skärgårdsområdet vid Argentinas sydspets, till hemmahamnen i staden Mar del Plata, cirka 30 mil söder om Buenos Aires.

Ubåten som är av klassen TR-1700 sjösattes den 19 november 1985 och är en av två av samma typ som fortfarande används av den argentinska flottan. Dess systerfartyg ARA Santa Cruz sjösattes ett år tidigare.

Läs mer: Ubåtsexpert om spaningarna: Mirakel om ubåtsbesättningen lever

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.