Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-29 01:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/siv-jensen-hotar-att-lamna-norska-regeringen/

Världen

Siv Jensen hotar att lämna norska regeringen

Siv Jensen, Fremskrittspartiets ledare.
Siv Jensen, Fremskrittspartiets ledare. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB

Beslutet att hämta hem en terrormisstänkt IS-kvinna och två små barn från Syrien har lett till en akut regeringskris i Norge. Finansminister Siv Jensen, partiledare för högerpopulistiska Fremskrittspartiets, hotar att lämna koalitionen och fick på onsdagen stöd av partiet för ställa hårda krav på statsminister Erna Solberg.

– Bägaren är full nu, vi sitter inte i regeringen till vilket pris som helst, sa Siv Jensen i samband med partiets krismöte i Oslo på onsdagseftermiddagen.

Siv Jensen motsätter sig regeringens hållning i frågan om att hämta hem IS-kvinnan. Till NRK säger hon att hon under en längre tid känt sig frustrerad över regeringens politik, att Høyre och statsminister Erna Solberg tar för stor hänsyn till Venstre och Kristelig folkeparti som ingår i regeringskoalitionen.

– Regeringen kan inte gång på gång enas om kompromisser som ingen av parterna egentligen är nöjd med. Jag upplever lite slitage mellan oss, säger Siv Jensen.

Fremskrittspartiet ställde sig bakom Siv Jensen på onsdagen och partiet ska nu utforma en lista med krav som ska skickas till Erna Solberg. Om partiet inte får gehör inom de kommande veckorna lämnar man regeringen.

Erna Solberg
Erna Solberg Foto: Markus Schreiber

Beslutet om att hämta hem den 29-åriga kvinnan från al-Hol-lägret i Syrien fattades av regeringen på tisdagen. Den norska säkerhetspolisen PST misstänker att kvinnan har deltagit i terrororganisationerna IS och Nusrafronten. Hennes två barn är tre och fem år gamla. Den femårige sonen är svårt sjuk och behöver vård. Från början ville regeringen bara hämta hem pojken, men det vägrade mamman att gå med på.

– Jag har förståelse för att den här frågan är komplicerad för Fremskrittspartiet. För oss andra har det varit en avvägning av humanitära hänsyn och möjligheten att ge hjälp, säger Erna Solberg till NRK.