Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-26 15:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/sjalvmordsattack-i-kabul-civila-offer/

Världen

Självmordsattack i Kabul – minst fem dödsoffer

Ett självmordsdåd har inträffat i Afghanistans huvudstad Kabul.

Explosionen skedde vid entrén nära den militära utbildningsanläggningen Marshal Fahim, som även tidigare drabbats av attacker.

TT Text

Minst fem människor har dödats, meddelar myndigheterna. Ingen har tagit på sig ansvaret för dådet, som kommer efter närmare tre månader av relativt lugn i staden.

– I morse runt klockan sju utlöste en självmordsbombare sina sprängmedel och dödade fem människor, två civila och tre militärer. Tolv skadades, av dem fem civila, säger inrikesdepartementets talesperson Nasrat Rahimi.

Försvarsdepartementet har bekräftat dödssiffran men har angett att det var sex personer som skadades.

– Det var en stor explosion och vårt hus skakade. Vi hörde även skottlossning efteråt, säger Samiullah som bor i närheten.

President Ashraf Ghani kallar attacken ”ett brott mot mänskligheten”.

”Den stora nationen Afghanistan vill se ett slut på våldet, ett eldupphör och en varaktig fred”, säger han i ett uttalande.

Talibanernas talesperson Zabihullah Mujahid uppger att gruppen utreder händelsen, och att han inte känner till om någon tagit på sig dådet.

Även terrororganisationen IS är verksam i området.

Den senaste stora attacken i huvudstaden skedde i november. Då dödades minst tolv människor när ett fordon med sprängmedel körde in i ett annat fordon under rusningstid.

Fredssamtal mellan USA och Afghanistans talibaner har pågått i ett år. USA har velat nå ett avtal om att dra tillbaka sin militära personal i landet mot att talibanerna ger garantier om att Afghanistan inte ska användas som bas för terroristgrupper.

Samtalen har dock pausats, och talibanerna lägger skulden för detta på USA.