Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Självmordsbombare slog till vid lekplats

En kvinna försöker komma i kontakt med räddningspersonalen på platsen för explosionen.
En kvinna försöker komma i kontakt med räddningspersonalen på platsen för explosionen. Foto: Arif Ali/AFP

En självmordsbombare sprängde sig själv och minst 70 personer till döds vid en attack i Lahore i Pakistan på söndagen. Närmare 300 skadades. De flesta drabbade är kvinnor och barn.

Attacken, som ägde rum vid en av utgångarna till Gulshan-e-Iqbalparken i Lahore klockan 18.44 lokal tid, har också skadat ett par hundra människor, skriver den pakistanska tidningen Dawn.

– Det finns hundratals skadade, många av dem ligger på operationsbordet och vi fruktar att dödssiffran kommer att stiga kraftigt, säger Salman Rafique vid Punjabs provinsregering till Geo TV.

Uppgifter på måndagsmorgonen säger att minst 70 personer har dött och sjukhusuppgifter anger antalet skadade till över 250.

De flesta av de drabbade är kvinnor och barn eftersom attacken utfördes vid en park som lockar många barnfamiljer och sprängladdningen utlöstes intill en lekplats.

Ett stort antal människor befann sig i och omkring parken, många av dem tillhörande stadens kristna minoritet, som var där för att fira påsk.

Vittnen beskriver hur döda och skadade låg spridda över ett stort område. Många hade skadats mycket svårt och sjukhusen, som satts i högsta beredskap, hade svårt att hinna med att ta hand om alla skadade.

Enligt polisuppgifter som återges i pakistansk press rör det sig sannolikt om en självmordsbombare.

Foto: Arif Ali/AFP

En självmordsbombare sprängde sig själv vid ett nöjesfält. Foto: Arif Ali/AFP

De döda och skadade fördes från platsen med hjälp av privata bilar, taxibilar, rikshaws och i någon av de 23 ambulanser som skickats till platsen.

Några timmar efter terrorattacken tog den talibanska ubrytargruppen Tehreek-e-Taliban Pakistan Jamaat-ul-Ahrar på sig skulden för dådet, skriver Dawn. Enligt nyhetsbyrån Reuters har jihadistgruppen uttalat att man valt att slå till mot kristna.

”Målet var kristna. Vi vill sända ett budskap till premiärminister Nawaz Sharif att vi nu har tagit oss in i Lahore. Han kan göra vad han vill men han kommer inte att kunna stoppa oss. Våra självmordsbombare kommer att fortsätta attackerna”, säger Ehsanullah Ehsan, en talesman för terrorgruppen till nyhetsbyrån.

Pakistanska talibaner har vid flera tillfällen tidigare attackerat religiösa minoriteter, främst kristna, i området.

Foto: Arif Ali/AFPFoto: Arif Ali/AFP

Attacken fördömdes av en rad länder och personer. En av dem Pakistans unga Nobelpristagare Malala Yousafzai:

– Jag är förkrossad över det sanslösa dödandet av oskyldiga människor i dag i Lahore. Mina tankar går till offren och deras familjer och vänner, sa hon bland annat.

Punjab har utlyst tre dagars landssorg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.