Created with Sketch. Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-09 08:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/sjalvmordsbombaren-identifierades-med-hjalp-av-finger/

VÄRLDEN

Självmordsbombaren identifierades med hjälp av finger

Foto: Jacques Demarthon/AFP

Med hjälp av ett finger har fransk polis fastställt identiteten på en av självmordsbombarna i Paris. 29-årige Omar Ismail Mostefai radikaliserades för fem år sedan. ”Det är galet”, säger hans bror.

Omar Ismail Mostefai har algerisk bakgrund, men föddes den 21 november 1985 i den fattiga Parisförorten Courcouronnes som ett av fem barn. Mellan 2004 och 2010 gjorde han sig skyldig till åtta mindre brott. Han har dock inte avtjänat något fängelsestraff, skriver France24.

Enligt Parisåklagaren Francois Molins ska 29-åringen ha börjat radikaliseras 2010, även om han aldrig har förekommit i en terrorutredning tidigare. Underrättelsetjänsten ska ha haft koll på honom lika länge, skriver Le Monde. Polisen utreder om mannen reste till Syrien förra året, uppger poliskällor.

Sedan 2012 bodde Omar Ismail Mostefai i La Madeleine i franska Chartres, där han enligt borgmästaren inte ”ska ha gjort något väsen av sig”. Det är oklart om och i så fall vad han arbetade med, men han besökte regelbundet moskén i Lucé. Boende i området säger till Journal du Centre att de uppfattade 29-åringen som småkriminell, men att han hade lugnat ned sig efter dotterns födelse 2010. Vissa uppfattade det som att han hade lämnat stan för två–tre år sedan. Han ska ha haft samröre med en radikal islamist från Belgien, som besökte Eure-et-Loir vid ett flertal tillfällen.

Enligt uppgifter till Le Monde ska 29-åringen troligen ha vistats i Syrien några månader vintern 2013–2014. Uppgifter tyder på att han ska ha rest via Turkiet hösten 2013.

Flera av 29-åringens anhöriga har tagits in till förhör och polisen genomsöker deras hem. Brodern uppsökte själv polisen.

– Det är galet. I går var jag i Paris och såg hur den här skiten utspelade sig, sade 29-åringens bror efter att ha hört av sig till polisen, säger han enligt France24.

Brodern ska ha brutit kontakten med 29-åringen för flera år sedan. Han visste att 29-åringen hade gjort sig skyldig till mindre brott, men trodde aldrig att han skulle radikaliseras.

Det senaste han hörde om 29-åringen var att han hade rest till Algeriet med sin familj.

– Jag har inte hört något nytt på ett tag, säger brodern och fortsätter:

– Jag ringde min mor, hon verkade inte veta någonting.