Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 17:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/sju-dagar-genom-europa-1/

Världen

Sju dagar genom Europa

Bild 1 av 10 Ungern, Röscke 2015-09-14Muhammed Khalil Ihsain från Syrien Är framme vid gränsen till Ungern och lämnar utmattad över sin dotter till en volontär. Han vänder sig om för att börja leta efter sin fru som finns någonstans längst rälsen. Han är stressad, närsomhelst stängs gränsövergången och de riskerar att skiljas åt.
Bild: Lotta Härdelin/DN
Bild 2 av 10 Ingenmansland, mellan Ungern och Serbien 2015-09-16Människor mittemellan de bägge länderna har fastnat i ett tältläger i ingenmansland.
Bild: Lotta Härdelin/DN
Bild 3 av 10 Ingenmansland, mellan Ungern och Serbien 2015-09-15Någon har satt upp ett budskap på den provisoriska barrikad som skiljer Ungern mot Serbien. Bakom taggtråden står ungersk polis med kravallutrustning.
Bild: Lotta Härdelin/DN
Bild 4 av 10 Gränsen mellan Serbien/Kroatien 2015-09-17Den nya flyktingrutten.Flyktingar går den dammiga vägen mellan majsfälten in i Kroatien. Väl över den obefintliga gränsstationen blir de upphämtade av Kroatisk polis och körda in i Kroatien.Ett tilltagande antal flyktingar rör sig nu över gränsen från Serbien mot Kroatien. De ger upp försöket att gå via Ungern. Nu undrar alla -hur kommer Slovenien ställa sig? Kommer de få passera genom Slovenien till Österrike och sedan till Tyskland?
Bild: Lotta Härdelin/DN
Bild 5 av 10 Serbien, Horgos 2015-09-16Kl. 02.11Fast i ingenmanslandRolian, 3år, Ravan, 5 år och Oula, 7 år, tre systrar från Kobane i Syrien är på väg till Wien för att återförenas med sina släktingar. Gränsen mellan Ungern och Serbien har stängt för någon timme sedan och nu kommer de inte in i Ungern.Gränspassagen mellan Ungern och Serbien.
Bild: Lotta Härdelin/DN
Bild 6 av 10 Kroatien, Tovarnik 2015-09-18Flyktingarna är nu fast på järnvägsstationen i Tovarnik.
Bild: Lotta Härdelin/DN
Bild 7 av 10 Kroatien, Tovarnik 2015-09-19Mässhallen Velesajam i södra Zagreb har kapacitet för att hysa 1500 personer. Här finns madrasser, mat och toaletter. Trots det vill få komma hit. Ingen vi talar med vill stanna i Kroatien -de vill vidare till Tyskland och hoppas på att gränsen mot Slovenien ska öppnas.Denna kväll har endast 20-talet flyktingar anlänt från östra Kroatien.Kroatien har kapacitet att ta emot många flyktingar, men ingen vill vara där.
Bild: Lotta Härdelin/DN
Bild 8 av 10 Slovenska gränsen 2015-09-19Stoppade vid Slovenska gränsen.Europa sluter sina gränser och flyktingar fastnar längs rutten utan att veta hur de ska agera.Vid Lunchtid på fredagen möter vi ett syriskt sällskap på 29 personer som rest hela vägen från Syrien via Turkiet, Lesbos och nu Kroatien. De blir stoppade av kroatisk polis vid gränspassagen mellan Kroatien och Slovenien. Vid byn Bregana finns två officiella gränspassage. Först stoppas de vid den ena, motorvägspassagen. Senare stoppas de när de försöks promenera intill den lilla Bregana-passagen över floden och fälten. De ger upp och sätter sig och väntar vid en busstation utan att veta hur de ska ta sig vidare.
Bild: Lotta Härdelin/DN
Bild 9 av 10 Ungern, Beremend 2015-09-20Humvees med maskingevär välkomnar de flyktingar som släpp in i Ungern vid Berement på lördagseftermiddagen.Bussar fylls med flyktingar och körs sedan till Szentgotthard, ca fyra timmar från gränsen.
Bild: Lotta Härdelin/DN
Bild 10 av 10 Tyskland, Passau 2015-09-20-I´m very, very, very happy, säger tvåbarnsmammam Eman Al-Hosein (t.v) när hon väntar på ett nytt tåg som ska före henne och barnen till Nürnberg, hon räknar med att kunna avsluta sina juridikstudier i det nya landet.En familj från Damaskus i Syrien tacker gud för att de kommit fram till Tyskland efter 15 dagar på flykt genom Europa.Vid tågstationen i Passau samlas flyktingar för vidare färd till olika tyska destinationer.
Bild: Lotta Härdelin/DN

På tisdagskvällen röstade EU:s migrationsministrar för ett tvingande kvotsystem för 120 000 flyktingar, även om fyra länder spjärnade emot. Redan i dag väntar dock nya motsättningar när EU:s högsta ledare träffas i Bryssel. De senaste veckorna har tiotusental flyende ­människor skuffats runt mellan länder i Europa som gjort sitt bästa för att bli av med dem. DN:s Jan Lewenhagen och Lotta ­Härdelin har följt flyktingarnas väg till olika gränsstationer.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in