Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Sju dödade vid terrordåd i Jakarta

00:39. Tidigt på morgonen, svensk tid, drabbades Indonesiens huvudstad Jakarta av attentat.

Indonesiens huvudstad Jakarta drabbades på torsdagen av ett utdraget terrordåd. Efter flera explosioner vidtog skottlossning och en flera timmar lång jakt på terroristerna. Sju döda rapporteras, varav fem terrorister. IS har tagit på sig attackerna.

Attacken inleddes strax före klockan 05 på morgonen svensk tid (11 lokal tid) med explosioner utanför ett Starbucks-kafé och en polispostering i närheten av affärs- och shoppingcentret Sarinah i centrala Jakarta. I området finns också utländska ambassader och ett FN-kontor.

Efter explosionerna förskansade sig flera terrorister i en biograf i en byggnad intill Starbucks-kaféet.

Polisen inledde en massiv insats med flera hundra man på gatorna, där även säkerhetsstyrkor med bepansrade fordon deltog, och det tog mer än fyra timmar innan läget var under kontroll.

Polis och terrorister var inblandade i eldstrider, som slutade med att byggnaden som attentatsmännen förskansat sig stormades. Den indonesiska polisen skrev senare på sin Facebook-sida att man skjutit tre och gripit fyra terrorister, men de uppgifterna reviderades snabbt till fem dödade terrorister.

Enligt The Jakarta Globe var det totalt sju explosioner i en serie i centrala staden, varav en skedde på en parkering utanför kafékedjan Starbucks. Den lokala tv-kanalen Metro tv fick på film hur två terrorister sitter på huk på parkeringen utanför Starbucks när en ljusblixt slår upp mellan dem. Den explosionen ser ut att ske av misstag. Strax därpå exploderar det igen. Båda terroristerna dödades vid explosionen.

Reuters fotograf på plats bekräftade att en explosion blåst ut fönstren på Starbucks-kafét, och Starbucks gick senare ut med att en kund skadats vid explosionen och fått behandling direkt på platsen.

Ingen av de anställda ska ha drabbats enligt företaget, som har stängt alla kaféer i Jakarta tills vidare.

Även från polisposteringen kom det bilder på omfattande förödelse, och dödsoffer på gatan.

En av de sårade uppges vara en nederländsk FN-anställd. Mannen fick allvarliga skador och opererades under förmiddagen. Sammanlagt skadades tjugo personer från bland annat Algeriet, Österrike, Tyskland och Nederländerna. De två dödade kom från Indonesien och Kanada.

Indonesien, som är världens största muslimska land, har tidigare drabbats av islamistiska terrordåd och har den senaste tiden haft hög terrorvarningsnivå efter hot från Islamiska staten, som pekat ut landet som ett prioriterat mål.

En indonesisk grupp med kopplingar till IS tar via ”nyhetsbyrån” Aamaaq, allierad med terrorgruppen, på sig terrorattackerna i Jakarta, skriver TT. Enligt polisen kan dåden ha varit inspirerade av attackerna i Paris i slutet av förra året.

Jakartas polischef, Tito Karnavian, säger dock enligt Metro tv news, att det kan ha rört sig om en intern uppgörelse mellan två gruppe rinom IS.

– Det handlade om vilka som ska ha makten i Sydostasien, sa han vid en presskonferens.

Det spekulerades tidigt över att Islamiska staten skulle ligga bakom dådet. Tito Karnavian pekade för en grupp journalister ut en känd indonesisk IS-medlem, Bahrun Naim, som organisatör:

– Han har planerat det här en tid. Han ligger bakom attacken.

Bahrun Naim tros befinna sig i Syrien

Vid 15.30-tiden kom nya uppgifter om ytterligare en explosion i samma område som de tidigare. Enligt myndigheterna i Jakarta kan den dock ha kommit från ett exploerande däck.

Torsdagens attack är den värsta i Indonesien sedan bombdåden mot hotellen Marriot och Ritz 2009.

Då dödades 7 personer och 50 skadades när två självmordsbombare sprängde sig på hotellen, med fem minuters mellanrum.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.