Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-20 11:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/sju-man-domda-for-att-ha-bildat-shariapolis/

Världen

Sju män dömda för att ha bildat ”shariapolis” i Tyskland

Sju män som bildade ett civilgarde och kallade sig för shariapoliser har dömts till böter vid en domstol i Tyskland. De sju klädde sig i reflexvästar och försökte få unga muslimer att leva efter islam.

Männens brott går tillbaka till 2014 då de sju beslutade sig för att försöka få unga muslimer att leva sina liv enligt de regler som föreskrivs av islam. Männen gick ut på gatorna i staden Wuppertal i västra delen av Tyskland där de bland annat försökte få de unga att inte spela, dricka alkohol, besöka restauranger eller att gå på bordell.

Samtliga i gruppen bar reflexvästar med texten ”Shariapolis” på sig. 

När de sju, som i dag är mellan 27 och 37 år gamla, ställdes inför rätta i november 2016 friades de av domstolen men beslutet revs senare upp av den federala konstitutionsdomstolen, Bundesgerichtshof, i januari förra året och på måndagen dömdes männen till böter på mellan motsvarande 3.000 och 18.000 kronor, skriver Der Spiegel.

Domen grundar sig på en lag som infördes för att stoppa nynazistiska demonstrationer och gällde de reflexvästar som männen bar. Det råder uniformsförbud i Tyskland.

Enligt domstolen använde sig männen av beteckningen shariapolis eftersom de ville skrämma de unga som de tog kontaktat med. Beteckningen är den samma som en militant grupp som verkar i Mellanöstern och som är känd för att utöva våld.