Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Sjukhus inför sockerskatt för att hejda fetmakrisen

Foto: Alamy

Brittiska sjukhus inför en ”sockerskatt” på sina caféer och automater för att lösa det växande problemet med fetma. Syftet är att avskräcka patienter, besökare och personal från att köpa de onyttiga varorna, skriver The Guardian.

– Sjukvården har ett ansvar inte bara för dem som tar hand om patienterna, utan också för att visa hur man kan förbättra folkhälsan i landet, säger Simon Stevens, verkställande direktör för NHS England till tidningen.

NHS ska nu se över produkterna och inom fem år ska livsmedel med hög sockerhalt, som godis, läsk och bakverk, antingen ha försvunnit från alla automater och butiker som finns i foajéerna på sjukhusen, eller vara belagda med en sockerskatt.

Det högre priset beräknas ge sjukvården ett tillskott på 20-40 miljoner pund per år, pengarna som ska gå till att förbättra hälsan hos de 1,3 miljoner anställda.

Liksom i hela västvärlden blir allt fler britter feta, vilket medför stora hälsoproblem som hjärt-kärl sjukdomar och typ 2-diabetes och sätter sjukvården under ökat tryck. Dåliga kostvanor har nyligen gått om rökning som den enskilt största orsaken, 40 procent, som kopplas till livsstilsbundna sjukdomar och som behandlas av sjukvården, skriver The Guardian.

Två tredjedelar av den brittiska befolkningen är överviktiga eller feta.

Simon Stevens menar att handeln förvärrar problemet genom att locka med billiga erbjudanden och låga priser på snacks, kakor, kex och andra godsaker.

Fetmakrisen har även gjort att premiärminister David Cameron nu är beredd att släppa sitt tidigare motstånd mot en allmän sockerskatt. Den brittiska regeringen har även tillsatt en särskild utredning som håller på att ta fram åtgärder för att minska barnfetman.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.