Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 05:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/sjukhus-utreds-hundratals-patienter-dog-av-hoga-doser-smartstillande/

Världen

Sjukhus utreds – hundratals patienter dog av höga doser smärtstillande

Enligt en intern utredning fick flera patienter smärtstillande medel trots att de inte hade ont. Foto: Gerry Broome/AP

Hundratals patienter dog av för höga doser smärtstillande på ett sjukhus i Storbritannien. Nu har polisen startat en ny utredning för att ta reda på om vårdpersonal kan ställas inför rätta, skriver Guardian.

Rätta artikel

Utredningen gäller vård som givits på Gosport War Memorial Hospital i Hampshire i södra England mellan åren 1987 och 2001. En intern utredning visade i fjol att totalt 456 patienter dött i förtid på grund av för höga doser smärtstillande medel.

Den nya polisutredningen är den fjärde i ordningen. Tidigare har ingen ställts inför rätta, men förhoppningen hos anhöriga är att detta nu kan ändras, enligt Guardian.

– Det är ett väldigt komplext och känsloladdat fall som vissa familjemedlemmar har levt med i över 30 år. Jag hoppas att nyheten om att vi nu ska genomföra en fullständig utredning blir någon sorts tröst för dem, säger polisen Nick Downing till tidningen.

Enligt den interna utredningen fick de drabbade smärtstillande medel trots att de inte hade ont, och doserna var inte heller anpassade efter varje enskild patients behov. Utöver de hundratals dödsfallen som presenterades i utredningen finns ytterligare 200 patienter som kan ha drabbats, även om det inte kunde fastslås.

Av den interna utredningen framgick också att sjuksköterskor försökt slå larm redan 1991, men varnats för att göra det. Dessutom utpekades en läkare som ansvarat för medicineringarna.