Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-31 18:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/sjukhusanstalld-i-norge-coronasmittad-har-traffat-hundra-patienter/

Världen

Sjukhusanställd i Norge coronasmittad – har träffat hundra patienter

På Ullevål sjukhus i Oslo har en anställd bekräftats vara smittad av det nya coronaviruset.
På Ullevål sjukhus i Oslo har en anställd bekräftats vara smittad av det nya coronaviruset. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix

Två anställda på Oslos universitetssjukhus Ullevål har smittats av det nya coronaviruset. Den ena har haft kontakt med runt hundra patienter och kollegor. 

På lördagen bekräftade även Århus universitetssjukhus i Danmark att en medarbetare är smittad. 30 personer har satts i karantän.

Rapporter från olika delar av världen visar att siffran över insjuknade i det nya coronaviruset fortsätter att stiga – och upptäcks i allt fler länder. På fredagen uppgraderade Världshälsoorganisationen WHO risken för en global spridning som ”mycket hög”.

Sverige har hittills tolv bekräftade fall, varav fyra nya fall konstaterades på fredagen och ytterligare ett på lördagen: Det rör sig om fem personer i Västra Götaland, två fall i Stockholm, ett i Uppsala och ett i Jönköping. Smittspårning pågår och enligt Folkhälsomyndigheten kommer sannolikt siffran över smittade att stiga. 

I Norge växer oron eftersom den anställda som arbetar på ögonavdelningen vid Ullevål i Oslo har träffat runt hundra patienter och anställda samtidigt som han var sjuk. Många patienter på ögonavdelningen är äldre, en grupp som hittills har drabbats hårdare av sjukdomen än yngre.

Sjukhuschefen Bjørn Atle Bjørnbeth säger till NRK att man har kontroll på vilka personerna är och att man nu har börjat kontakta dem för provtagning och rådgivning. 

Sjukhusmedarbetaren kom tillbaka från en resa i Italien förra helgen.

– Vi är väldigt säkra på att medarbetaren inte blev smittad på sjukhuset utan hade med sig smittan från Norditalien, säger Bjørnbeth till NRK.

På tisdagen fick den anställda lättare sjukdomssymtom och frågade om det var nödvändigt att testa sig för det nya coronaviruset, men svaret blev nej.

Enligt den medicinska chefen Hildre Myhren kan det har berott på att medarbetaren hade så milda symtom och att det då är väldigt svårt att göra en riskbedömning om provtagning, skriver Aftenposten.

Fyra andra anställda på avdelningen har fått luftvägsproblem och testas nu för covid-19. På lördagsförmiddagen kom beskedet att en av dem har smittats men inte de andra tre, skriver Dagbladet.

Ögonkliniken på Ullevål har nu stängt sin akutmottagning tills vidare. Enligt Aftenposten är sjukhuset nedringt av oroliga patienter som besökt kliniken.

Totalt har Norge sju bekräftade fall av nya coronasmittan.

På lördagen fick Danmark sitt tredje bekräftade coronafall på lika många dagar. Mannen som är anställd på Århus universitetssjukhus ska ha fått smittan när han deltog på en konferens i München, skriver dr.dk.

Enligt sjukhusets överläkare Lars Østergaard arbetade mannen i tre dagar innan han testades positivt. Styrelsen för Patientsäkerhet uppger att cirka 30 personer som har kommit i kontakt med medarbetaren nu sätts i karantän, skriver dr.dk.

Det andra danska fallet är man som väntade nio dagar innan han kontaktade sjukvården, skriver Berlingske. Mannen blev smittad på en skidsemester i Norditalien. Han kom hem i mitten av februari och blev sjuk i hosta och feber tre dagar senare. Först den 27 februari sökte han vård på Rigshospitalet där han testades positiv för covid-19.

Professor Allan Randrup Thomsen. vid Københavns universitet, säger till Berlingske att dröjsmålet kan göra smittspårningen svår.

– Ur ett smittoperspektiv är det olyckligt att personen har rört sig länge ute i samhället och på så vis har kunnat sprida smittan. Det har definitivt betydelse och finns en risk för att insjukna hos dem han har träffat, säger han till tidningen.

Italien är fortsatt det land som är överlägset hårdast drabbat i Europa. På lördagsmorgonen hade landet 889 bekräftade fall av covid-19, enligt Johns Hopkins statistik.

Fem fotbollsmatcher i italienska Serie A skulle ha spelats utan publik i norra Italien i helgen, men på lördagen togs istället beslutet att de skjuts upp till den 13 maj. 

Det gäller bland annat Zlatans Ibrahimovic och hans Milan, som skulle ha spelat mot Genoa på söndagen. Dessutom skjuts toppmötet Juventus–Inter, som kan bli avgörande för striden om ligasegern, upp. Tre Serie A-matcher stoppades redan förra helgen i de regioner i norra Italien som drabbats hårdast av coronaviruset.

I Frankrike deklarerade landets hälsominister på fredagen att viruset har fått en allmän spridning i landet och franska regeringen har uppgraderat läget till fas två av tre på den nationella epidemiskalan, enligt Le Monde.

För att hindra spridning av det nya coronaviruset avråder franska hälsomyndigheten från handskakningar. Vissa skolor norr om huvudstaden Paris kommer också att hållas fortsatt stängda när ledigheten avslutas på söndag. Landet har också beslutat att förbjuda folksamlingar med fler än 5.000 människor. 

I Förenade arabemiraten sitter svenskar i karantän tillsammans med cirka 500 andra personer sedan cykeltouren UAE avbrutits efter att två italienska deltagare har bekräftats smittade av viruset, skriver den italienska tidningen Corriere della sera. Svenska ambassaden söker nu kontakt med de här personerna. 

Fallet i Kalifornien i USA bekräftades på fredagen i Santa Clara county, där klustret av tech-bolagen i Silicon Valley ligger. Enligt hälsomyndigheten är smittkällan okänd, skriver Reuters. Delstaten har nu konstaterat tio fall med covid-19. Totalt har USA 64 smittade.

Ytterligare fyra personer i USA har testats som kan ha fått viruset från personer i sin omgivning. 

Trumpadministrationen uppgav på fredagen att man kommer att öka produktionen av ansiktsmasker, handskar, skyddskläder och annat material mot det nya coronaviruset. President Trump sade också att USA kommer fatta ett beslut ”mycket snart” om man ska stoppa resenärer från länderna med flest fall av det nya coronaviruset från att komma in i landet, rapporterar Reuters.

Samma dag på ett kampanjmöte i South Carolina avfärdade Donald Trump coronasmittan som ”Demokraternas nya bluff” och menade att partiet politiserar frågan i avsikt att sänka honom, skriver NBC. 

– De har ingen aning. De kan inte ens räkna sina röster i Iowa, sa Trump enligt NBC.

Presidenten har fått kritik för att bagatellisera riskerna med viruset och komma med uppgifter som går emot hans eget hälsodepartement om USA:s beredskap för ett större utbrott. 

I Sydkorea är läget fortsatt mycket allvarligt, närmare 3.000 personer har smittats. Även i Iran är smittspridningen stor med 388 bekräftade fall. Utvecklingen i Kina ser däremot bättre ut med färre inrapporterade fall de senaste dagarna. 

I världen har närmare 84.000 personer smittats och över 2.800 har avlidit i covid-19.

Läs mer: 

WHO: Risken för global spridning av nya coronaviruset ”mycket hög”

USA:s sanktioner kan förvärra virusutbrottet i Iran

Amina Manzoor: Det är ett gemensamt ansvar att stoppa spridningen