Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Sjukvårdare i Texas drabbad av ebola

Foto: Reuters, AP

En sjuksköterska som tagit hand om den smittade ebolapatienten i Texas har själv smittats. Hon är den första som har smittats i USA. Ännu ett misstänkt fall har upptäckts i Massachusetts.

Uppgifterna kommer från den amerikanska delstatens hälsomyndighet som har skickat ut ett pressmeddelande. Sjukvårdaren som har testats positivt för ebola arbetade på sjukhuset Health Presbyterian Hospital i Dallas i delstaten Texas som tog hand om offret Thomas Duncan, enligt myndigheten.

Enligt chefen för den amerikanska smittskyddsmyndigheten, professor Thomas Frieden, kommer en utredning nu att genomföras för att se om sjukhuset bröt mot rutinerna när sköterskan smittades.

– All sjukvårdspersonal som tog hand om Thomas Duncan anses nu befinna sig i riskzonen för att ha kunnat smittas av ebola, säger han till CBS.

– Risken finns att fler kan ha smittats och ytterligare en person, som varit i kontakt med sjuksköterskan, håller på att kontrolleras.

Senare på söndagskvällen, efter att ha fått information om läget, beordrade USA:s president Barack Obama smittskyddsmyndigheten att så fort som möjligt hitta en förklaring på vad det var som brast när sjuksköterskan smittades, skriver AP.

Duncan avled tidigare i veckan av den farliga virussjukdomen på sjukhuset där han vårdats. Han var den första patienten som fick diagnosen ebola i USA, och hade smittats i Liberia i Västafrika.

Ytterligare 48 personer som har kommit i kontakt med den avlidne är för tillfället isolerade i väntan på att man säkert ska kunna säga om de smittats eller inte.

En annan amerikansk patient som kan vara smittad, men vars symtom ännu inte bekräftats ha orsakats av ebola, fördes under dagen med poliseskort från ett sjukhus i Braintree i Massachusetts till en klinik i Boston, skriver Boston Herald.

Mannen hade nyligen besökt Liberia och sökte själv hjälp på sjukhuset under söndagen sedan han drabbats av huvudvärk, värk i musklerna och andra ebolliknande symtom, skriver tidningen. Ytterligare en person fördes senare från sjukhuset i ambulans iklädd heltäckande skyddskläder.

Den amerikanska sjuksköterskan är den andra som fått diagnosen utanför Västafrika. Tidigare har en 44-årig sjuksköterska i Spanien smittats som nu vårdas för sjukdomen. Hennes tillstånd uppges vara stabilt men fortsatt kritiskt och på söndagen konstaterade de spanska sjukvårdsmyndigheterna att halterna med virus i hennes kropp hade minskat, skriver Reuters.

– Det finns visa tecken som kan ge oss en smula hopp, sa Fernando Simon vid det spanska hälsodepartementet vid en presskonferens.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.