Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Ska ha rekryterats av IS för två veckor sedan

Foto: AFP, REX

Gärningsmannen i Nice ska ha rekryterats av IS innan han med en lastbil dödade 84 personer. Det säger hans farbror till AP.

En fransk åklagare bekräftar också att mannen intresserat sig för radikal islamism och att bilder med koppling till detta hittats i hans ägo, enligt Reuters.

Mohamed Lahouaiej Bouhlel ska ha kontaktats i Nice av en IS-medlem med algerisk bakgrund, berättar hans farbror för nyhetsbyrån AP, uppger CBS News. Farbrodern är själv hemmahörande i Algeriet.

– Han bad inte, han gick inte till moskén och han åt fläsk, säger han till AP.

Men farbrodern menar att hans brorson var ett ”enkelt byte att rekrytera”, på grund av sin familjebakgrund med skilsmässa och att det ska ha gjort att Bouhlel snabbt kunde radikaliseras.

Att Mohamed Lahouaiej Bouhlel ska ha planerad dådet i Nice i förväg bekräftas av den franska åklagaren Francois Molins på månadagseftermiddagen, rapporterar Reuters. Enligt åklagare Molins ska gärningsmannen också under tiden innan dådet utvecklat ett inresse för radikal islamism.

Han ska ha sagt till människor i sin närhet att han sparat ut sitt skägg av religiösa skäl och att han inte kunde förstå varför IS inte tillåts få ett eget territorium. Bilder och videos som går att koppla till radikal islamism och IS har hittats på Mohamed Lahouaiej Bouhlel dator och telefon, enligt Reuters.

Le Monde rapporterar att åklagaren också ska ha sagt att mannen gjort ”nästan dagliga sökningar av Koranen” vilket går att utläsa av information från hans dator.

IS har tagit på sig ansvaret för attacken i Nice, men enligt franska myndigheter ska utredarna inte ha kunnat finna någon koppling mellan terrororganisationen och Mohamed Lahouaiej Bouhlel. Grannar och bekanta till gärningsmannen har också vittnat om att han inte levde vad som framstod som ett strikt, muslimskt liv.

Mohamed Lahouaiej Bouhlel farbror säger till AFP att dådet i Nice gör honom förtvivlad.

– Han fick fler än 80 familjer att sörja och fläckade ryktet för vår stad och vårt land, säger han.

Hans påstående har inte bekräftats av franska myndigheter eller polis, som hänvisar till att utredningen är pågående.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.