Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 08:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/skadespelare-attackerades-pa-vag-till-hbtq-forestallning/

Världen

Skådespelare attackerades på väg till hbtq-föreställning

Två kvinnliga skådespelare pussades öppet på en gata i Southampton i södra England när de utsattes för en attack från en passerande bil, rapporterar CNN.

Händelsen inträffade mindre än två veckor efter en liknande attack på en buss i London.

Det var på lördagen som de två skådespelarna Rebecca Banatvala och Lucy Jane Parkinson var på väg till teatern där de skulle medverka i Jon Brittains ”Rotterdam”, en pjäs om kön och sexualitet.

Kvinnorna skrattade och pussades, när de hörde vad som lät som en ung mansröst från en bilruta. Därefter träffades Lucy Jane Parkinson i ansiktet, mellan ögat och tinningen, av något som kändes som en sten. Hon föll ”rakt i backen” varpå hon hörde gärningsmännen skratta medan bilen körde iväg.

– Jag försökte lugna ned mig. Jag hade väldigt ont. Men jag kommer att hålla min fickvän i handen på stan och jag kommer att hålla den stolt, säger Lucy Jane Parkinson till CNN.

De två föreställningarna som skulle spelas på lördagen ställdes in till följd av attacken, som utreds som ett hatbrott. Ingen har ännu gripits för händelsen, uppger polisen för Reuters.

Lucy Jane Parkinson säger att hon inte vill att de ansvariga för dådet ska ställas inför rätta, utan att hon i stället vill att de ska sitta ner och förklara för henne vad problemet är.

– Vi behöver kampanja för mer hbtq-inkluderande lektioner i skolan. Vi behöver utbilda människor om att vi inte är outsiders bara för att vi är homosexuella, så att de inte växer upp i tron att heterosexualitet är norm och att homosexualitet är något fel som måste bemötas med våld och aggressivitet, säger Lucy Jane Parkinson.

Attacken i Southampton ägde rum mindre än två veckor efter att två kvinnor, som var ihop, trakasserades och slogs blodiga av ett gäng unga män på en buss i London. Händelsen väckte starka känslor i Storbritannien, och flera politiker fördömde övergreppet. Fem pojkar och män i åldrarna 15–18 har gripits misstänkta för inblandning i händelsen, enligt polisen.

Mellan åren 2014 och 2018 har antalet homofobiska brott i London ökat från ungefär 1.500 till 2.300, enligt polisens statistik.