Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Skådespelare ursinniga efter anti-muslimsk film

Skådespelarna i den anti-muslimska film som tros ha startat de våldsamma protesterna i Egypten och Libyen, säger sig ha blivit förda bakom ljuset. ”Vi blev svårt vilseledda gällande dess avsikter och syften”, säger filmteamet i ett uttalande enligt CNN.

Filmen ”Innocence of Muslims” har framställts som den utlösande faktorn till tisdagens oroligheter i Nordafrika. Amerikanska beskickningar i både Benghazi och Kairo attackerades och USA:s Libyenambassadör var en av fyra amerikaner som dödades under våldsamheterna.

Men omständigheterna kring filmen, som uppges vara regisserad av en Sam Bacile, är mycket oklara. På onsdagen kom ett uttalande från en grupp på 80 personer som uppgav sig vara filmteamet bakom produktionen.

De säger att de inte hade en aning om att det skulle bli en anti-muslimsk film som svartmålade profeten Muhammed.

”Alla i filmteamet är extremt upprörda och känner sig utnyttjade av producenten. Vi står absolut inte bakom den här filmen och vi blev svårt vilseledda om dess avsikter och syften”, säger teamet i ett uttalande till CNN.

En skådespelare som vill vara anonym säger till tv-kanalen att filmen hade arbetsnamnet ”Desert Warrior” och att profeten Muhammed inte ens fanns med i originalmanuset; när filmen spelades in hette den karaktären George.

Senare fick hon i stället komma tillbaka för att tala in nya repliker, som hon sedan tror att man har lagt på filmen i efterhand.

– Jag skulle aldrig någonsin vara med i en film för att skada eller såra någon. Det gör mig illamående att tänka att jag har varit inblandad i en film som ledde till en annan människas död, säger hon till CNN angående de fyra dödsfallen i Libyen.

På sajten Backstage.com, som bevakar händelser kring filmbranschen, finns en film från 2009 med namnet ”Desert Warrior” listad. Filmen beskrivs som en ”historisk äventyrsfilm i den arabiska öknen” och rollen George beskrivs som en man i 20–40-årsåldern – ”en stark ledare, romantisk, tyrann, en mördare utan ånger”.

Någon Sam Bacile syns dock inte till. Däremot uppges producenten vara en Sam Bassiel. Både AP och Wall Street Journal uppgav på onsdagen att man hade talat i telefon med Bacile, som själv sade sig vara regissören och manusförfattaren bakom ”Innocence of Muslims”.

Men det finns mycket som talar för att han kanske inte ens existerar.

Sam Bacile, som är 52 år i en intervju och 56 år i nästa, säger att han jobbar som byggherre och är bosatt i Kalifornien. Men samtidigt kallar han sig ”israelisk jude”. Uppgifter som inte kan bekräftas.

– Den här killen är helt anonym. Just nu kan ingen bekräfta att han har ett israeliskt pass, säger Yigal Palmor, talesperson vid Israels utrikesdepartement, till CNN.

Bacile säger vidare att filmens budget var runt 5 miljoner dollar (drygt 30 miljoner kronor), och att fler än 100 judiska finansiärer legat bakom satsningen. Men den som har sett den nära 14 minuter långa trailern till filmen, som enligt Bacile är två timmar lång, kan skriva under på att det av allt att döma handlar om en lågbudgetproduktion. Skådespelarinsatserna, kulisserna, rekvisitan och manuset håller amatörnivå.

Steve Klein, en försäkringsagent i Kalifornien känd för sina anti-muslimska åsikter, säger till New York Times att han är en av producenterna bakom filmen. Han säger att Sam Basile (som Klein stavar namnet) är filmens regissör, men att han egentligen heter någonting annat.

Men kanske är nyhetsbyrån AP något på spåren. Tidningen intervjuade på onsdagen en 55-åring vid namn Nakoula Nakoula, en koptisk man som bor utanför Los Angeles.

Telefonnumret som AP tidigare använt sig av i sin kontakt med Sam Bacile ledde i själva verket till Nakoula Nakoulas bostad.

Nakoula, som dömdes för bankbedrägerier 2010, medgav att han var med och producerade ”Innocence of Muslims” men dementerade att han hade utgett sig för att vara Sam Bacile.

Men när Nakoula identifierade sig för AP:s reporter utanför sitt hem höll han tummen för sitt mellannamn – Basseley.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.