Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Skäggstubb Nixons öde i tv-rutan

Det är ett ständigt tvisteämne hur stor roll de tv-sända debatterna i USA:s presidentval har haft. Det finns några som allmänt anses ha haft avgörande betydelse för väljarnas beslut, men det saknas egentliga belägg för att så skulle vara fallet.

Den mest klassiska tv-debatten, mellan senator John F Kennedy och vice president Richard Nixon i september 1960, brukar anföras som exempel. Det var den första tv-sända debatten i USA, och 70 miljoner amerikaner beräknas ha tittat. Men en minst lika stor publik lyssnade på samma debatt på radio.

Vid mätningar efteråt visade det sig att majoriteten av dem som tittat på debatten ansåg att Kennedy, solbränd och avspänd, vunnit över Nixon, som svettades ymnigt och vars ansikte skuggades av skäggstubb. De flesta som bara hört debatten på radio, ansåg dock att Nixon vunnit över Kennedy.

1976 hölls nästa tv-debatt, då mellan den republikanske presidenten Gerald Ford och utmanaren Jimmy Carter. Den blev minnesvärd för att Ford kom med en obegriplig groda: "Det finns ingen sovjetisk dominans över Östeuropa", sade han. Carter vann valet.

Nästa debatt, som också den var avgörande, kom 1980 mellan Carter och den republikanske utmanaren Ronald Reagan. Många tror att det var tack vare sin debattinsats som Reagan vann valet det året.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.