Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 17:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/skandal-om-sparkad-forsvarsminister-skakar-theresa-may/

Världen

Skandal om sparkad försvarsminister skakar Theresa May

Bild 1 av 2 Tidigare försvarsministern Gavin Williamson.
Foto: Francisco Seco/AP
Bild 2 av 2 Storbritanniens premiärminister Theresa May.
Foto: Peter Byrne/AFP/Pool

Theresa Mays beslut att sparka den brittiska försvarsministern Gavin Williamson har lett till öppen strid i regeringspartiet Tories. 

Samtidigt närmar sig en uppgörelse med Labour om Brexit – vilket skulle kunna avgöra premiärministerns framtid.

Rätta artikel

Brittisk press dominerades på torsdagen fullständigt av skandalen kring den sparkade försvarsministern, som premiärminister Theresa May anklagar för att ha läckt känsliga uppgifter till tidningen The Telegraph.

”Det finns ingen annan trovärdig förklaring till läckan”, skrev Theresa May i ett hårt formulerat brev till Gavin Williamson i onsdags.

May menar att Williamson läckt sekretessbelagda uppgifter om diskussioner i det brittiska Nationella säkerhetsrådet om det kinesiska bolaget Huaweis inblandning i utbyggnaden av 5G-nätet i landet.

Williamson förnekar själv att han läckt uppgifterna och hävdar att han utsatts för en ”skenrättegång”. Han erkänner att han talat i telefon elva minuter med den journalist som först skrev om saken, men kräver en formell polisutredning.

– Ärligt talat ser jag inget annat sätt att att rentvå mitt namn, säger han till Sky News.

Premiärministern menar att saken är utagerad, men oppositionen vädrar blod.

Även utrikesminister Jeremy Hunt tycktes indirekt kritisera premiärministern på torsdagen, då han betonade att det är ”en väldigt, väldigt viktig princip” att politiker inte lägger sig i beslut om polisutredningar.

Skandalen kommer minst sagt olägligt för May, som redan har svårt att hålla ihop sitt regeringsparti Tories. Snart kan hon också ställas inför ett avgörande prov.

Förhandlingarna om en Brexituppgörelse med Labour rapporteras gå relativt bra, och en överenskommelse kan vara klar redan i nästa vecka, enligt brittiska medier.

Frågan är dock om en sådan uppgörelse kan samla en majoritet i parlamentet. Mindre än hälften av Tories 314 parlamentsledamöter rapporteras vara beredda att rösta ja till en överenskommelse som inkluderar en tullunion – vilket gör saken till en nagelbitare, även om Labours ledamöter röstar ja.

Williamson var en av de ministrar som uttalat skepsis inför samtalen och diskussionerna om en framtida tullunion med EU. Få tror att han ändrat sig. Tvärtom lär han nu sälla sig till premiärministerns hårdaste kritiker.

En del tror att avskedandet kan ha varit ett försök av May att ingjuta disciplin i regeringen inför en avgörande Brexitomröstning. I det virrvarr av omröstningar som präglat vintern och våren i Westminster har flera ministrar avstått från att följa partipiskan, något May inte har råd med nu.

Läget kan förvärras ytterligare för henne på fredagen, då resultat väntas från torsdagens hundratals lokalval i England och Nordirland. Om väljarna straffar Tories hårt för Brexithaveriet, kan marken börja gunga på allvar under Mays fötter.

Misslyckas hon sedan få till en uppgörelse om Brexit med Labour – eller med att få den godkänd av parlamentet – då står Tories troligen även inför ett katastrofalt nederlag i Europavalet i slutet av maj. Och i så fall kan till och med Theresa Mays nio liv som premiärminister visa sig vara slut.

Läs mer: Storbritanniens försvarsminister får sparken efter Huawei-läcka

Läs mer: May vill inte ha polisutredning om sparkade ministern