Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Skandal skakar italienskt missnöjesparti

Femstjärnornas ledaer Luige di Maio talar i Neapel tidigare i veckan.
Femstjärnornas ledaer Luige di Maio talar i Neapel tidigare i veckan. Other: Salvatore Laporta/IPA/REX/Shutterstock

ROM. I det populistiska missnöjespartiet Femstjärnorna saknas plötsligt hela 14 miljoner kronor i bokföringen. En skandal som skakar om den italienska valkampanjen, eftersom landets största politiska parti har satt ärlighet och genomskinlighet i första rummet.

Femstjärnorna har bestämt att alla deras parlamentariker måste avstå en del av sina höga löner och ersättning för kostnader. Pengarna går till en statlig fond som ger småföretagare kredit och gör det möjligt för många att öppna företag. Fusket består i att ha bokat en betalning online och sedan dragit tillbaka den, men behållit kvittot och publicerat detta.

Det hela är ett scoop av det fruktade satiriska TV-programmet ”Le Iene” (Hyenorna). Tonen är satirisk, men programmet noga faktabaserat, i det här fallet en anonym källa med förvrängd röst och flimrande ansiktsbild.

Programmet sändes inte, men det räckte med att ”Hyenorna” lade ut det på sin hemsida för att resultatet skulle bli förödande för den unge partiledaren Luigi di Maio som dagen därpå höll valmöte i sina hemtrakter utanför Neapel. Partiets komiker och fortfarande garant, Beppe Grillo, backade upp partiledaren denna kväll.

– Alla ruttna äpplen måste bort ur vårt parti, löd den 31-årige Di Maios svar.

Bebbe Grillo och Luigi Di Maio tillsammans i september förra året.
Bebbe Grillo och Luigi Di Maio tillsammans i september förra året. Foto: Filippo Pruccoli/ANSA/AP

Demokraternas partiledare Matteo Renzi passar på att gå till attack dagen därpå:

– Femstjärnorna har blivit ett slags Noaks ark, på vilken skojare, snyltare, föredettingar och frimurare klivit upp, säger Renzi.

En av Femstjärnornas mest tongivande parlamentariker Alessandro Di Battista kontrar med: ”Vi tar inte lektioner av blodsugare”.

Skandalen kommer säkerligen att påverka valresultatet. Inte minst på grund av att vallistorna redan är definitiva. Ett tiotal av Femstjärnans kandidater kan därmed tvingas att ge upp sina platser av partiledningen om de blir invalda i det nya parlamentet.

I sammanhanget är skandalen liten om man ser till det faktum att partiets parlamentariker hittills har gett tillbaka hela 230 miljoner kronor. I de senaste valundersökningarna innan skandalen blev känd så låg Femstjärnorna på 27–28 procent. Avgjort Italiens största parti inför valet den 4 mars.

Läs mer: Peter Loewe: Oviss valkamp som börjar med bråk om petitesser 

Läs mer: Berlusconi trolig segrare i italiensk valröra 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.