Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Skåpbil körde in i folkmassa vid moské i London

00:43. Alla de drabbade av skåpbilsattacken i London var muslimer. En 47-årig man greps och händelsen utreds av polisen som en terrorattack säger Londonpolisen i ett uttalande.

En skåpbil körde in i flera människor utanför en moské i norra London sedan de avslutat kvällsbönen strax efter midnatt. Vittnen säger att en gärningsman hölls fast och polisen bekräftar att en 48-årig man gripits. En person har fastställts död och tio är skadade.

Polisen från antiterrorstyrkan är på plats. Däremot har polisen ännu inte sagt om det rör sig om en medveten attack eller ett terrordåd. Polisen vill heller inte fastslå om mannen som avled på platsen dödades i dådet eller av någon annan anledning.

Men Det muslimska rådet i Storbritannien säger i en kommentar att skåpbilen medvetet körde över invånare.

På liknande sätt beskrivs händelsen av ögonvittnen i brittiska medier.

Kvällsbönen vid moskén i Finsbury Park var slut när den vita skåpbilen tjugo minter över tolv, lokal tid, körde in i en folkmassa vid Muslim Welfare House på Seven Sisters Road i norra London.

En man berättar hur han i sista stund lyckades hoppa undan för skåpbilen som närmade sig.

– Tack gode gud för att jag hoppade åt sidan. Jag bara hoppade, säger han till BBC.

Videoklipp som publicerats på sociala medier visar kaoset som utbröt efter händelsen när människor försökte hjälpa skadade.

Abdikadir Warfa berättar för tidningen The Guardian hur han hörde ljudet när skåpbilen kraschade. En person hamnade under bilen. En annan blev överkörd. Flera som blev påkörda bar muslimska kläder.

Sedan säger Warfa att han och andra på platsen höll fast föraren, som försökte slå sig fri med sparkar och slag.

– Han försökte komma undan. Några invånare slog honom och han slogs tillbaka för att kunna fly, säger Abdikadir Warfa till tidningen.

En 48-årig man som tros ha varit föraren greps senare, bekräftar Londonpolisen. Mannen är inte känd av säkerhetsmyndigheterna, enligt BBC.

Händelsen inträffar efter två tidigare attentat i London de senaste månaderna, då fordon använts för att köra in i folkmassor. Den första i Westminster i mars och den andra för två veckor sedan på London Bridge. Vid det senare dådet mötte attentatsmännen, som gick till angrepp med knivar, också motstånd från allmänheten.

En 39-årig spanjor använde sin skateboard för att freda en kvinna, men fick också sätta livet till. Han hedrades nyligen postumt för sin hjältemodiga insats.

Vid samma attentat ska en fotbollssupporter, enligt uppgift ha slagits med flera av terroristerna, vilket kan ha gett flera gäster tid att utrymma en restaurang och sätta sig i säkerhet.

Efter händelsen natten mot måndagen säger ett annat vittne till Guardian:

– Jag satt på ett kafé, min kusin skadades och är på sjukhus nu. Någon sa att två människor var fastklämda under skåpbilen och att folk försökte lyfta på bilen. Polisen var snabbt på plats snabbt.

En kvinna som bor i närheten sa till BBC:

– Genom fönstret började jag höra en massa höga skrik och såg kaos därute. Alla skrek: en skåpbil kör på folk.

Storbritanniens premiärminister Theresa May beskriver dådet som en ”fruktansvärd olycka”.

Hon säger att polisen behandlar fallet som en potentiell terroristattack.

Sadiq Khan, Londons borgmästare, karakteriserar händelsen som ”en fasansfull terroristattack mot oskyldiga människor i Finsbury Park”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.