Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-07 02:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/skarp-kritik-mot-husarrest-for-livstidsdomda-maffiabossar/

Världen

Skarp kritik mot husarrest för livstidsdömda maffiabossar

Antimaffiaåklagaren Federico Cafiero de Raho är kritisk mot att livstidsdömda maffiabossar i coronavirusets spår släppts ur fängelse för att i stället sitta i husarrest.
Antimaffiaåklagaren Federico Cafiero de Raho är kritisk mot att livstidsdömda maffiabossar i coronavirusets spår släppts ur fängelse för att i stället sitta i husarrest. Foto: IPA/Sipa

ROM. Coronaepidemin har öppnat upp fängelsedörrarna för 376 interner dömda för maffiabrott. Bland dessa finns brottslingar som polisen jagat i decennier och som dömts till livstidsstraff. I stället har de fått åka hem och sitter nu i husarrest. 

Skarp kritik riktas nu mot de domare som fattat beslut om att låta de dömda sitta i husarrest. Men även den sittande justitieministern Alfonso Bonafede, tillhörande Femstjärnorna, kritiseras av högerpartierna Forza Italia och Italiens bröder. De hoppas nu att kunna skapa en majoritet för ett misstroendevotum mot justitieministern. Något som knappast kommer att gå igenom.

Beslutet om husarrest för maffiabossar väcker tragiska minnen till liv för offren. Santino di Matteo är en ”pentito”; som en man som ångrat sitt tidigare maffialiv kallas. Priset han fick betala blev enormt. Efter att sonen tagits som gisslan i hela tre år – för att hindra att fadern skulle börja samarbeta med rättsväsendet – så valde den sicilianska maffian att döda den 12-årige sonen Giuseppe. Kroppen löstes upp i ett syrabad.

– Den som kidnappade och bevakade min son har nu fått husarrest. Jag frågar mig. Var är staten? Finns den eller låtsas den att det regnar, säger Santino Di Matteo, citerad i Corriere della Sera.

Bland de som nu fått husarrest finns fyra personer som lyder under den så kallade regim 41-bis. Den innebär en totalt isolerad tillvaro, med möjlighet att prata i kontrollerad telefon i tio minuter varje månad.  Denna fängelseform skapades efter bombattentaten mot domarna Giovanni Falcone och Paolo Borsellino 1992. Normalt släpps inte de som har 41-bis för sjukdom, utan de vårdas på en stängd bevakad vårdavdelning.

Italiens högste antimaffiaåklagare Federico Cafiero de Raho delar kritiken mot husarrest och välkomnar ett förslag att ett antal bossar snarast skall tillbaka till sina isoleringsceller.

– Vi blev förvånande över dessa husarrester för interner med isoleringsstraff. Den som sitter där träffar ändå inga andra personer, menar åklagare Cafiero de Raho.

I Corriere della Sera påpekar han att den totala isoleringen har en viktig huvudfunktion. Instängda maffiabossar skall inte kunna ge order.