Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Skarp kritik mot USA:s övervakning i EU-rapport

Foto: Spencer Bakalar/Los Angeles Times/Polaris

Skarp kritik, men inget krav på asyl för Edward Snowden. När EU-parlamentet i morgon, onsdag, ska ta ställning till USA:s massövervakning nämns mannen bakom avslöjandena inte vid namn.

Förra sommaren avslöjade Edward Snowden att NSA, den nationella säkerhetsbyrån i USA, använde olika typer av avancerade dataprogram för att samla enorma mängder data- och teletrafik i Europa.

Reaktionerna blev starka och i EU-parlamentet inledde utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter en omfattande utredning av Snowdens uppgifter.

Men de nationella säkerhetstjänsterna i EU:s medlemsländer har inte ställt upp på förhör och utskottets utredning bygger därför i huvudsak på uppgifter som lämnats i andra hand.

Fram till för någon månad sedan hoppades utskottet att Edward Snowden skulle ställa upp på utfrågning via länk från Ryssland, men först i fredags svarade han skriftligt på utskottets frågor i form av ett brev på 12 sidor.

Den slutrapport som EU-parlamentet ska ta ställning till i morgon innehåller ändå mycket skarp kritik. Ansvarig för utredningen är Claude Moraes som företräder brittiska Labour.

I utskottet har Moraes fått med sig en stor majoritet som fördömer NSA:s övervakning, uppmanar länder som Sverige, Storbritannien, Tyskland och Nederländerna att förstärka det rättsliga dataskyddet och hotar med att EU-parlamentet kan rösta nej till ett eventuellt kommande frihandelsavtal med USA om inte NSA:s ”urskiljningslösa massövervakning” upphör.

Men det är inte klart hur morgondagens omröstning slutar. Piratpartiets Christian Engström tycker att det är en bra och tuff rapport, men han saknar kravet att Edward Snowden ska beviljas asyl i EU.

– Det blir väldigt märkligt när EU-parlamentet kräver bättre skydd för visselblåsare, men inte nämner Edward Snowden.

Frågan om asyl avgörs av medlemsländerna, men det borde vara självklart att ta emot Snowden, tycker Engström.

Anta att en ryss eller en kines hade avslöjat den här typen av uppgifter. Då hade den personen fått asyl i EU på förmiddagen samma dag ansökan lämnades in. Men inget land vill ta emot Snowden

Men Olle Schmidt (FP) tycker att EU-parlamentets rapport är onyanserad. Han litar inte på Snowdens uppgifter.

– Materialet innehåller fortfarande många oklarheten. Var har han fått allt ifrån? Att Snowden sitter i Moskva under Putins beskydd känns också väldigt obekvämt för mig

När Snowdens avslöjanden började publiceras förra sommaren förklarade Olle Schmidt att läckorna hotade kampen mot terrorismen. Han ansåg att Snowden gjort sig skyldig till ett allvarligt brott, men på den punkten har han ändrat sig.

– Ja, jag är mer kluven i dag. Jag inser att också människor som lever i demokratiska stater, och som avslöjar sådant som de anser vara lagöverträdelser, kan behöva skydd. Men om EU ska göra något för Edward Snowden måste det ske tillsammans med USA.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.