Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Skarpa reaktioner på nya danska asylregler

EU-kommissionen har inga invändningar mot Danmarks skärpta asyllagar. Men bland de svenska ledamöterna i EU-parlamentet väcker de nya danska reglerna starka reaktioner.

Det blev en stundtals mycket känsloladdad utfrågning i EU-parlamentet på måndagseftermiddagen om de nya, tuffa asylregler som folketinget i Danmark ska besluta om i dag, tisdag. Louis Michel, en av EU-parlamentets veteraner och tidigare bland annat Belgiens utrikesminister, blev högröd i ansiktet och var så arg att han skrek.

– Jag skäms! Vi har inte fått några rimliga svar. Vem avgör om flyktingarna får behålla en ring som har personligt värde?

Men Danmarks inrikesminister Inger Støjberg försvarade de nya reglerna som bland annat innebär att flyktingars tillgångar som överstiger 10 000 danska kronor ska beslagtas vid den danska gränsen.

– Vi tillämpar samma regler för asylsökande som för danska medborgare. Den danska välfärdsmodellen innebär att den som kan klara sig själv ska göra det, sade Inger Støjberg.

Redan i dag nekas flyktingar danskt socialbidrag och annat stöd om de har egna tillgångar.

De nya reglerna innebär att polisen dessutom får visitera asylsökande och undersöka deras bagage redan vid gränsen.

– De tillgångar som beslagtas ska täcka kostnaderna under asylprocessen, förklarade Inger Støjberg.

Flyktingar ska dock få behålla föremål och värdesaker som har personligt affektionsvärde, men vad det innebär är inte klart.

Det finns ingen tydlig definition i  den danska lagtexten. Exempel på föremål som ska undantas är vigselringar och familjeporträtt.

Asylsökande ska också få ha kvar mobiltelefoner och personliga hjälpmedel, till exempel rullstolar, som behövs till följd av sjukdom.

Ovanligt många svenska EU-parlamentariker deltog i måndagens utfrågning. Alla utom Sverigedemokraternas Kristina Winberg var kritiska.

– Det är väl inget konstigt i detta? Den som har bil får inget svenskt socialbidrag. Ni gör helt rätt. Jag tycker Sverige borde ta efter ert förslag, tyckte Kristina Winberg.

Men Moderaternas Anna Maria Corazza Bildt hade invändningar.

– Jag känner oro. Vi måste hålla en hög humanitär nivå.

– Som svensk ledamot skulle jag också vilja ha en bättre dialog mellan Sverige och Danmark. Ni säger att ni vill ha en gemensam flyktingpolitik i Europa, men ändå fattar ni nationella beslut, sade Corazza Bildt och vände sig till den danske utrikesministern.

– Jag försäkrar er att Danmark följer alla internationella konventioner. Danmark hör också till de tio länder i EU som tog emot relativt sett flest asylsökande förra året, svarade utrikesminister Kristian Jensen.

Men Danmark har ett rättsligt undantag och står därför utanför EU:s gemensamma asylpolitik.

Det innebär att Danmark inte behöver följa EU:s direktiv inom asylpolitiken och att kommissionen har mindre makt att gripa in.

En EU-tjänsteman som var med under utfrågningen förklarade att kommissionen inte har några invändningar mot de danska lagändringarna.

Liberalernas Cecilia Wikström var mycket kritisk och varnade för en dominoeffekt där fler länder i  EU kan komma att följa efter Danmark.

– Ni kommer aldrig att lyckas övertyga mig om att detta är proportionerligt och ansvarstagande, sade Wikström.

Invändningar kom också från Miljöpartiets Bodil Valero och Vänsterpartiets Malin Björk.

– Jag ser med skräck på det som sker.

– Den lag som ni föreslår öppnar dammarna till ett unket förflutet i   Europa, tyckte Malin Björk.

Fakta. Danmarks skärpta asyllagar

Flyktingar som får uppehållstillstånd i Danmark ska vänta 3 år innan nära anhöriga får komma efter.

Polisen ska vid gränsen få beslagta flyktingars pengar och värdesaker som överstiger 10 000 danska kronor.

Flyktingar ska få behålla vigselringar, familjeporträtt och andra tillgångar som överstiger 10 000 danska kronor med personligt affektionsvärde.

Omröstning sker i Danmarks folketing i dag, tisdag.

DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.