Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 12:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/skarpa-ryska-reaktioner-mot-turkiets-invasion-av-norra-syrien/

Världen

Skarpa ryska reaktioner mot Turkiets invasion av norra Syrien

01:59. Vad betyder Trumps uttåg ur Syrien – och varför är kurdområdet viktigt? DN förklarar.

MOSKVA. I Ryssland reagerar man skarpt mot Turkiets invasion av norra Syrien. President Putin har än så länge hållit en försiktig ton, men den ryska eliten är upprörd.

– USA lovade kurderna skydd. Och övergav dem, som vanligt. Den syriska krisen har fått en ny dimension, skriver Aleksej Pusjkov på Twitter. Han är ordförande för utrikesutskottet i ryska dumans överhus.

https://twitter.com/Alexey_Pushkov/status/1182004939855450113

För Ryssland betyder den turkiska invasionen av norra Syrien att man har fått ett nytt, oönskat problem på halsen. Om kurdmilisen drivs ut är fältet fritt för IS, som Moskva har gjort allt för att bekämpa sedan 2015. 

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan ringde själv Putin på onsdagen för att förklara invasionen. Enligt Kremls presstjänst uppmanade Putin Erdogan till försiktighet. ”Vladimir Putin uppmanade sin turkiska partner att väga situationen mycket noga, för att inte skada de gemensamma ansträngningarna att lösa den syriska krisen. Bägge sidorna är överens om vikten av att Syriens territoriella integritet respekteras”, skriver presstjänsten i Kreml på sin hemsida.

Rökpelare i Syrien sedda från den Turkiska sidan av gränsen. Foto: Emrah Gurel/AP

Putin undviker alltså än så länge att öppet konfrontera Erdogan. Ryssland och Turkiet har nyligen lappat ihop sina skadade relationer efter att Turkiet sköt ner ett ryskt plan i Syrien för ett drygt år sedan. Moskva reagerade med ursinne och den turkiska turismindustrin blödde svårt då tiotusentals ryska turister kallades hem. Sedan dess har relationerna återupptagits, men förtroendet mellan Ankara och Moskva är minimalt. Erdogans invasion av norra Syrien gör inget för att förbättra den.

– Turkarna har inte någon som helst avsikt att bygga en buffertzon. De vill ockupera en betydande del av norra Syrien för att oskadliggöra det kurdiska självförsvaret, säger den ryska Mellanösternexperten Semjon Bagdasarov till tidningen Vzgljad

Bagdasarov, som leder Centrum för Mellanöstern- och Centralasien i Moskva, tror att kriget nu går in i en ny fas.

– Turkiet har den näststörsta armén av alla Natoländer. Kurderna kommer förstås inte att ge sig. Det blir ett partisankrig.

Läs mer:


Michael Winiarski: Trumps svek visar att USA är en opålitlig bundsförvant 

Trump: Kurderna hjälpte inte oss i Normandie 

Nathan Shachar: Erdogan drivs inte av ett hat mot kurderna