Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 18:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/skarpa-skott-mot-demonstranter-i-bagdad/

Världen

Skarpa skott mot demonstranter i Bagdad

01:36. Gatudemonstrationer skakar flera irakiska städer – kritiserar korruption, dåliga levnadsvillkor och brist på jobb.

Ett flertal personer har dödats på fredagen efter fortsatta sammanstötningar mellan irakisk polis och demonstranter i Baghdad. Gatuprotesterna i Irak har nu resulterat i 60 dödsoffer, rapporterar Reuters.

Protesterna i Irak gick på fredagen in på sin fjärde dag. Premiärminister Adel Adbul Mahdi har uppmanat till lugn och öppnade under torsdagen för dialog mellan irakiska regeringen och demonstranterna, som protesterar mot utbredd korruption och hög arbetslöshet i landet.

Men våldsamheterna har gradvis eskalerat och under fredagen, den fjärde dagen av gatuprotester i landet, steg dödssiffran till 60 personer, skriver Reuters och hänvisar till lokala myndighetskällor. Flertalet har dödats de senaste 24 timmarna.

Reuters reportrar i landet säger att irakisk polis skjutit skarpt mot demonstranter under fredagen. Reutersreportrar uppger också att de ska ha sett en man skjutas i nacken av krypskyttar från hustak.

Irakiska parlamentets talman Mohamad al-Halbousi uttryckte på fredagen stöd för demonstranterna, skriver Al Jazeera.

Även landets mäktigaste religiösa ledare, den shiamuslimska ayatollan Ali al-Sistani, har gett demonstranterna sitt stöd och bad på fredagen säkerhetsstyrkorna att visa återhållsamhet. Han kritiserade den irakiska ledningen för att inte ha lyckats utrota korruptionen.

Foto: Ahmad Al-Rubaye/AFP

Sedan torsdagen råder utegångsförbud i huvudstaden och i några andra städer – ett förbud som dock genast bröts.

Gatudemonstrationer har ägt rum i en rad irakiska städer sedan i tisdags. Av de 60 bekräftade döda är minst två poliser, enligt nya sammanställningar från polisen och sjukvården. De städer där flest har dött är Nasiriya i söder och i huvudstaden Bagdad.

Aktivisterna kritiserar dåliga levnadsvillkor och brist på jobb – arbetslösheten är 20 procent. I allt högre grad har protesterna också handlat om missnöje med grannlandet Irans inblandning i Iraks inre angelägenheter. Slagord riktade mot Iran har hörts under demonstrationerna.

En händelse som tycks ha spätt på ilskan mot det östra grannlandet var att Irans ambassadör i Bagdad i förra veckan sade att Teheran skulle attackera amerikanska intressen i Irak om USA hotade Iran.

Det religiöst styrda Iran är shiamuslimskt. En majoritet av Iraks befolkning är också shiamuslimsk, men kurder och sunnimuslimer utgör stora minoriteter. De högsta styresposterna i landet fördelas mellan dessa tre grupper. Det finns även flera andra minoritetsgrupper som kristna och yazidier.

Myndigheterna har försökt stävja oron genom att nästan helt släcka ner internet, så att demonstranter inte ska kunna kommunicera med varandra. Premiärminister Abdul Mahdi menar att nätstrypningen och utegångsförbudet är ett nödvändigt ont och kallar åtgärderna ”en besk medicin”. Men de tycks snarare ha ökat spänningen.

Bedömare väntar sig nya demonstrationer efter fredagsbönen och befarar våld.

Den väpnade konflikten i Irak har däremot klingat av markant de senaste två åren. I fjol hamnade antalet militära och civila dödsoffer, 800, under forskarnas definition för krig. Det har bara hänt en gång tidigare sedan USA invaderade landet för 16 år sedan, 2003.

Michael Winiarski: Regeringen i Bagdad osäker på hur den ska hantera oroligheterna