Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Skärpt bevakning i Stockholm

Polisbevakning utanför Rosenbad i Stockholm.
Polisbevakning utanför Rosenbad i Stockholm. Foto: Fredrik Persson / Scanpix
Polisen i Stockholm har omedelbart skärpt bevakningen av vissa byggnader i Stockholm som en följd av explosionen i Oslo.

– Självklart påverkar händelsen oss i Stockholm. Vi kommer att vidta åtgärder i samråd med säkerhetspolisen men jag säger inte vad vi kommer att göra, säger Stefan Färdigs vid Stockholmspolisens länskommunikationscentral till TT.

I Stockholm har säkerhetspolisen, Säpo, i samarbete med Stockholmspolisen skärpt den polisiära bevakningen i kvarteren kring Rosenbad och regeringskansliet med anledning av bombattentatet i Oslo.

– Vi har ett väl fungerande samarbete med den norska säkerhetspolisen och följer noga utvecklingen nu. Vi försöker skapa en bild av vad som inträffat för att besluta om vilka eventuella åtgärder som ska vidtas vidare, säger Sirpa Franzén, pressekreterare vid Säpo, till DN.se.

Det är ännu oklart ifall fredagens bombdåd i Oslo föregicks av någon form av hot.

– Hotnivån i Sverige ligger kvar på samma nivå som sattes i den 1 oktober förra året. Vi har inte gjort några ändringar där ännu. Och vi lämnar aldrig någon information kring eventuella hotbilder mot den centrala statsledningen eller vilka skyddsåtgärder vi vidtar. Men som sagt, vi följer utvecklingen noga nu, fortsätter Sirpa Franzén.

Regeringen följer utvecklingen i Oslo, enligt Sebastian Carlsson, pressekreterare hos statsminister Fredrik Reinfeldt (M). I övrigt vill han inte säga hur regeringen hanterar situationen i Sverige just nu.

– De interna rutinerna i sådana här lägen kommenterar vi inte, säger han till TT.

Sebastian Carlsson vill inte säga om man vidtagit några säkerhetsåtgärder från svenskt regeringshåll.

– Vad gäller säkerhetsrutiner så kommenterar vi aldrig dem, det är Säpo som ansvarar för dem.

Han vill inte heller säga om något av de svenska statsråden befinner sig i Oslo.

– Vad gäller statsrådens kalender så kommenterar vi dem aldrig, av säkerhetsskäl, säger Carlsson.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.